Délvidéki Magyar Golgota – A Cserháti-iskolába érkezett a vándorkiállítás

facebook megosztás

Emberi ésszel felfoghatatlan az a pusztítás, amit a jugoszláv partizánalakulatok elkövettek hetven évvel ezelőtt. A délvidéki népirtás során ugyanis az embereket megkínozták, elevenen elégették, karóba húzták, de még ennél durvább módszereket is alkalmaztak. A szörnyűségeket bemutató kiállítás ma nyílt meg a Cserháti-iskolában.

Az 1944-es délvidéki terrort mutatja be a tárlat. A 21 tabló képekkel illusztrálva meséli el a több mint 70 évvel ezelőtt történt borzalmakat.


A szörnyűségeket bemutató kiállítás március közepéig látható a Cserhátiban

– 1941 áprilisában történik meg a Délvidéknek a magyarok által történő megszállása. Aztán sajnos utána történik egy nagyon szomorú esemény, amelynek eredményeképpen 3-4 ezer civil, illetve zsidó származású lakos válik áldozatává, és sajnos két-három évvel később van egy úgynevezett bosszú, egy revans a szerbek részéről. És nyilván nem titkolt vágy az a szerbek részéről, hogy tisztogatásba kezdjenek – mondta Nagy Gábor, a Cserháti-iskola intézményegység-vezetője.

A területet ugyanis szerették volna elszlávosítani. Ennek azonban akadályozói voltak a helyi kisebbségek, mint például a magyarok, a horvátok és a németek, valamint más nemzetiségűek. Az intézmény igazgatója szerint fontos, hogy a diákok megismerjék a Délvidékén történt népirtást.

– Fontos látni a diákoknak, hogy azok a szörnyűségek, amikről ők, sőt már mi is csak a történelemkönyvek lapjairól tanultunk és onnan tudunk, ezek valóban megtörténtek. Ez nem mese, ezek valódi események. Nem szabad, hogy megtörténjen még egyszer, és ezt tudatosítani kell a fiatalokban is. Azt gondolom, hogy a kép, a hang és a többszöri ismétlés együtt ennek mind nyomatékot ad, és ez talán megmarad – fogalmazott Péterváriné Kiss Sarolta.

Emberi ésszel felfoghatatlan, amit a jugoszláv partizánalakulatok elkövettek a délvidéki terror idején. Az embereket megkínozták, elevenen elégették, karóba húzták, de még ennél durvább módszereket is alkalmaztak. A szörnyűségeket bemutató kiállítás március közepéig látható a Cserhátiban.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.