Első és második világháborús relikviák a HSMK-ban

Katonadalokkal nyitotta meg a világháborús relikviákból elkészített kiállítást a Tüttő János Nótaklub. A tárlaton korabeli dokumentumokat, ritka kitüntetéseket, eredeti katonai öltözeteket, sisakokat, fegyvereket, valamint hadi mozsarakat is bemutatnak a gyűjtők. 

Én már lassan 20 éve a bolhapiacon tevékenykedek. Onnan próbálom összegyűjteni ezeket a tárgyi emlékeket. Máskor házaknál, lakásoknál szedem össze.  Természetesen interneten is vásárolok,  ha olyan kapcsolatot találok, akinek esetleg  ilyen hagyatéka van. Kiskorom óta megszállottan gyűjtöm ezeket a tárgyakat.  Ha megfogok egy darabot nekem átjön az egész történelem – mondta vitéz Kósa Miklós Csaba gyűjtő, a Történelmi Vitézi Rendtagja.


Fiatalok és idősek is érdeklődnek a kiállítás iránt

A HSMK-ban első és második világháborús relikviák sokasága található meg. Kósa Miklós mellett, Papp Gábor is több tárgyat elhozott a kiállításra. A gyűjtök nagy álma, hogy relikviáik egyszer egy méltó helyet kapjanak.

– Nagyon szeretnénk azt, hogy itt Nagykanizsán. Ennek van hagyománya hiszen volt külön a határőrségnek, külön a honvédségnek egy gyönyörű múzeuma, amik sajnos a laktanya bezárásokkor megszűntek.  Nagyon szeretnénk azt - mivel a város most fog felújíttatni két nagyobb épületet - , hogy valamelyikben kaphatnánk egy termet, ahol egy állandó kiállítást tudnánk berendezni – fogalmazott Papp Gábor a Nagykanizsai Vitézi Rend hadnagya.

Az igazi ritkaságnak számító kiállítást március 15-ég lehet megtekinti a HSMK Ősze András galériájában.