GasztroKanizsa: Füstölt csülkös, húsos, paradicsomos répa

facebook megosztás

A miklósfaiak szerint télen is lehet savanyúrépát főzni a szabadban. Az üstön és a hozzávalókon kívül nincs is másra szükség, mint egy éhes, vidám társaságra. Ilyen alkalmakkor nem árt, ha az ember visz magával éthordót is, hiszen a „madárlátta” ételből jólesik másnap is lakmározni. A füstölt csülkös, húsos, paradicsomos répa elkészítésének titkait Krasznai Lászlóné osztotta meg lapunkkal.


Milávecz Lászlóné, Vigh Istvánné és Krasznai Lászlóné pogácsát és sós stanglit ajánl a répás étekhez (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Hozzávalók:

Egy 30 literes üst, 8 kg savanyúrépa, 2 kg vöröshagyma, 20 dkg fokhagyma – a pörköltbe és a répába is. Három marék só, ízlés szerint babérlevél, bors, zöldpaprika és kevés kristálycukor. A pörkölthöz 6-7 kg hús, 3 füstölt csülök. A rántáshoz 60-80 dkg liszt, zsír, 2 l paradicsompüré.

Elkészítése:

Az üstbe feltesszük főni a megmosott répát. Befűszerezzük vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal, babérlevéllel. A sertéshúst külön lábasban készítjük el pörköltnek. A füstölt csülöknek, miután megfőzzük, a levét ráöntjük a répára, hogy ízletesebb legyen az ételünk. Közben elkészítjük a rántást. Amikor már minden megpuhult, a húsokat hozzáöntjük a répához.

A rántásba teszünk 2-3 evőkanál pirospaprikát, először hideg vízzel simára keverjük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, végül merünk hozzá a forró répaléből is. Miután az egészet habverővel szép simára kevertük, beleöntjük az üstbe, és összeforraljuk. Ha valaki savanyúbban szereti, adhat hozzá még paradicsompürét, ha pedig édeskésen, akkor meg lehet cukrozni.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.