Hungarikumkiállítással ért véget a fánkfesztivál

facebook megosztás

Véget ért az országos fánkfesztivál. A háromnapos farsangi kavalkád záróakkordjaként egy vándorkiállítás érkezett tegnap Nagykanizsára. A tárlat a magyar értéktárból adott ízelítőt.

Tizedik alkalommal rendezték meg a hétvégén az Országos Farsangi Fánkfesztivált. A szervezők a jubileum évében még magasabbra tették a szakmai lécet. – Háromnapos fesztivállá vált, kiállítások színesítették a szombati főprogramot. De a fánkkészítők is fejlődnek, hiszen amikor elkezdődött a fánkkészítés – én most nem zsűritagként, hanem mint a fesztiválszövetség minősítési programjának ítészeként jöttem –, nem bírtam ki, hogy ne kóstoljam meg a szokásos csapatnak a nyers tésztáját, s azt mondtam, mindenképp szeretnék az este utolsó öt fánkjából vinni. A fánkfesztiválnak egyébként ez a csapat lett a fődíjasa. Azt gondolom, a fesztivál maga is folyamatosan fejlődik a szervezési oldalról is – fogalmazott a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke, Elekes Zoltán. A fánkfesztivál különlegessége, hogy a gasztronómia mellett legalább annyira szól a kultúráról és a hagyományőrzésről is. A kísérőprogramok közül a hungarikumkiállítás szintén ezt a célt szolgálta. A tárlat vasárnap várta az érdeklődőket a plázában.

– Nagyon fontos, hogy minőségi programokkal készüljünk, és úgy gondolom, ez a három nap alatt megvalósult. Volt szépség- és egészségpontunk, és két nagy kiállításunk. Itt szeretném kiemelni, nagyon büszkék vagyunk a Thúry-múzeum munkatársaira, akik az első napot koordinálták. Fantasztikus megnyitónak voltak részesei az odalátogatók – hangsúlyozta Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója.

Az egynapos hungarikumkiállítás tárlói olyan magyar értékeket rejtettek, mint a Nagykanizsa térségében is jól ismert gyöngyösnecc, egy herendi porcelánkészlet, valamint az első teljes, magyar nyelvű szentírás, a Vizsolyi Biblia reprint kiadása.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.