Karatéznak a hevesisek

facebook megosztás

Miután a Nemzeti Alaptantervbe bekerül a küzdő- és önvédelmi sportoktatás, Kanizsán két iskolában is lehet karatét tanulni ettől a félévtől kezdve. A hetedikesek ebben a félévben már karatét is tanulhatnak heti két tanórában – a lehetőséggel mintegy húsz diák élt, meglepő módon elsősorban lányok jelentkeztek.

– Ha esetleg megtámadnak, meg tudom védeni magam - vélekedett Vékási Flóra.

A tanulók eddig még csak pár órán vettek részt; egyelőre az alapokat sajátítják el egy karate edző irányításával.


A tanulók egyelőre az alapokat sajátítják el...

– A karate több dologból tevődik össze. Az egyik a budo, ami a jellem formálódását, a személyiség fejlődését takarja. A másik nyilván az önvédelem, hiszen sok gyakorlással a karate alkalmassá tesz arra, hogy megvédjük magunkat. Aztán nagyon fontos a testnevelés: vannak alapképességek, mint a rugalmasság, a sebesség, az erő és a kitartás. Ezeket minél korábban el kell kezdeni karbantartani - mondta Kucskó Attila, a Sensei Sáfár Shotokan Karate-Do SE oktatója.

A fakultatív karateoktatás a Hevesi mellett a Bolyai-iskolában is elindult.

– Mivel a Nemzeti Alaptanterv kibővül küzdő- és önvédelmi sportokkal, a karate is felkerült a palettára. A Nagykanizsai Tankerületi Központ a karate egyesülettel együttműködési megállapodást kötött, és a második félévtől nálunk is beindult hetedik osztályban a karateoktatás - említette Szabó Erzsébet, a Hevesi Sándor Általános Iskola igazgatója.

A Hevesi-iskolában egyébként már judooktatást is tartanak szakköri keretek között, és az intézmény a Magyar Judo Szövetség egyik referenciaiskolája lett.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.