Megnyílt a Thúry György Emlékév Kanizsán

facebook megosztás

Ha nem is fegyverrel, hanem a demokrácia eszközeivel, de nekünk is meg kell védeni a hazánkat, sőt egész Európát!

Erről is beszélt Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő a Thúry György Emlékév megnyitóján. Az emlékév fővédnöke hozzátette: a rendezvénysorozat célja az emlékezés, a tisztelgés és a jövő építése.

„Megátkoz, megéget és fejbe vág…” Egy Republic-slágerrel nyitotta meg a Thúry György Emlékévet Tulman Géza. Zenei produkciója után Dénes Sándor polgármester úgy fogalmazott: az emlékévnek nem a múltba révedés a célja, sokkal inkább arról szól, hogy milyen örök értékek határozzák meg egyediségünket, közösségünk értékeit.

– Az itt élők, fiatalok, középkorúak, idősek azért keveset tudnak, tudunk Thúry Györgyről, és szeretnék kicsit közelebb hozni az emberekhez, megismertetni őt. És ezt fogják azok a rendezvények ez a mai nyitórendezvény is és amelyek ezt követik, melyekkel a gyerekeket fogjuk megszólítani majd és a felnőtteket is természetesen – mondta el Dénes Sándor polgármester.


A rendezvényen meggyújtották a hagyományok lángját, amelyet Dénes Sándor és Cseresnyés Péter átadott a Thúry György nevét viselő szervezetek képviselőinek

A Thúry-emlékév fővédnöke, Cseresnyés Péter az eseményen hangsúlyozta: Thúry vitézsége és bátorsága utat mutat, mert, ha nem is fegyverrel, hanem a demokrácia eszközeivel, de nekünk is meg kell védeni a hazánkat, sőt egész Európát.

– Ha valaki ebben kételkedik, hogy így van, akkor nézze meg azokat az európai nagyvárosokat, ahol most már bevallottan vannak no-go zónák. Ahová a helyi rendőrség, a helyi mentők, tűzoltók nem mernek sokszor bemenni, mert saját világot alakítottak ki az oda bevándorló, más fajta kulturális háttérrel rendelkező emberek, embercsoportok. Ezt szerintem nem szabad hagyni – fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, a Thúry György Emlékév fővédnöke.

A rendezvényen meggyújtották a hagyományok lángját, amelyet Dénes Sándor és Cseresnyés Péter átadott a Thúry György nevét viselő szervezetek képviselőinek.
Az emlékév alkalmából egyébként számos programmal várják az érdeklődőket. A többi között konferenciát és történelmi előadásokat szerveznek, valamint a modern technológia segítségével meghatározzák a várkastély és a vár pontos helyét is.

– Mi a Thúry portyát csináljuk nyolcadik éve, ami most egy szép nagyrendezvény lesz, nagyobb, mint az eddigiek. És hálás szívvel gondolunk a városra, hogy mellénk áll ebben a törekvésünkben és természetesen az egyéb városi rendezvényeken, mint ahogy ez a mai Thúry-emlékév megnyitó ünnepélyen is örömmel veszünk részt és ha tehetjük akkor erősítjük ezeket az eseményeket – mondta Vörös András a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.

A megnyitó ünnepségen fellépett még a Zalagyöngye Táncegyüttes, a Portéka gyermekszínpad és Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zenész is.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.