MOBILMAMA – Ha nehéz az iskolatáska…

Ha nehéz az iskolatáska, akkor bizony jó, ha van a családban egy mobilmama, aki a hátára veszi, és segíti cipelni az unokának a nehéz csomagot.


„Jó nyugdíjasnak lenni, és nagyon jó, hogy van unokám.” Kárász Lászlóné és Edvin (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Kárász Lászlóné Zsuzsi az ilyen nagymamák közé tartozik. A nap bármely szakában, éjjel-nappal számíthatnak rá, csak telefonálni kell neki. Ha beteg a gyerek, nem kell szabadságot kivenni a szülőknek, mert a nagyi vigyáz rá és ápolja.

A 10 éves Edvin születése óta Zsuzsi aktívan részt vesz az unoka életében. Az asszony ezt látta a szüleitől: neki is segítettek annak idején, amikor a férje korai halála után a két gyermeküket egyedül nevelte fel.

– Jó nyugdíjasnak lenni, és nagyon jó, hogy van unokám. Kitölti az egész életemet – mondja boldogan. – Hat éve vagyok nyugdíjas, délelőtt főzök, takarítok, bevásárolok. A szintén nyugdíjas barátnőmmel eljárunk színházba, moziba, könyvtárba, vagy beülünk egy presszóba. Szeretek olvasni, nem unatkozom egyáltalán. Hét közben, amíg a lányom hazaér a munkából, a bevásárlásból, addig én vagyok az unokámmal, figyelem, ahogy tanul vagy játszik. Hétvégeken is vigyázok rá, mivel a szülei akkor is gyakran dolgoznak. Ilyenkor elhozom magammal, s elmegyünk kirándulni, vagy a játszótérre. Szeret csúszkálni, biciklizni. A Keleti városrészben, ahol lakom, több játszóteret is felkereshetünk, s Edvinnek, ha kedve tartja, focizhat az ottani gyerekekkel. Nyáron két-három hetet együtt töltünk a Balatonon, körbejárjuk a tavat, sokat kirándulunk a környéken, így, aktívan, gyorsan eltelik a nap…

Bakonyi Erzsébet