Nagykanizsán bukott le a tízmilliós kárt okozó telefonos csaló

Még 2016 decemberében, Nagykanizsán fogták el B. Gábort, azt a telefonos csalót, aki megtévesztett emberek adatainak a felhasználásával több, mint tízmillió forintos kárt okozott az egyik távközlési szolgáltatónak. A férfi ellen most emeltek vádat a dél-zalai város ügyészei, amelynek részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztük.

B. Gábor terhelt 2016 augusztusától decemberi elfogásáig, Magyarország egészét „vadászterületnek” tekintve, a nagyobb városokban kereste fel az egyik távközlési szolgáltató üzleteit, ahol különböző mobiltelefon készülékeket vásárolt új előfizetéssel, részletre. Debrecen, Hajdúszoboszló, Makó, Szolnok, Szentes, Tiszafüred, Kiskunlacháza, Veresegyház, a főváros, Tatabánya, Ajka, Pápa, Győr, Szombathely, Keszthely, Kaposvár szerepelt a kiszemelt célpontok között. A módszere mindig ugyanaz volt: vásárlásai során idegen személyek személyes adatait használta fel oly módon, hogy a távközlési szolgáltató munkatársait tévedésbe ejtve, legtöbbször egy hamis adatokkal kitöltött, általa, fénymásolással gyártott „ideiglenes személyi igazolvánnyal” igazolta személyazonosságát.

És hogy jutott hozzá az idegen személyek adataihoz? Az internet különböző felületein, mint fuvarozással foglalkozó vállalkozó adott fel álláshirdetéseket. Aztán a hirdetésekre jelentkező személyektől különböző indokokkal személyes adatok megadását kérte, így szerzett telefonszámokat, személyi igazolvány számokat, illetve egyéb személyes adatokat. Ezt követően, személyigazolványának cseréjekor a személyigazolvány igénylő lapot lemásolta, s a másolás során annak megnevezését „ideiglenes személyi igazolvány”-ra változtatta, majd azokat már az álláshirdetésre jelentkező, jóhiszemű személyek adatait felhasználva töltötte ki, és az így elkészített hamis iratokat használta fel aztán a távközlési szolgáltató üzleteiben a mobiltelefon-készülékek vásárlása során. Az adásvételi, illetve a mobil előfizetési szerződések így valótlan tartalommal készültek el, amelyeket a terhelt aláírt az érintett ügyfél nevében. A szerződések megkötése után, ha szükséges volt, a készülék első részletét kifizette, azonban, ha túl nagy összeget kellet befizetni, ekkor elállt a vásárlástól. Aztán a részletre megvásárolt telefonok után a havi törlesztő-részleteket már sosem fizette meg. A megszerzett mobiltelefonokat elsősorban Budapesten, a Józsefvárosi piacon értékesítette ismeretlen személyek részére, az értük kapott pénzt pedig felélte.

Nézzünk egy esetet a sokból: egészen pontosan 18 alkalommal tért be az „áldozatként” kiszemelt távközlési szolgáltató üzleteibe. B. Gábor 2016. november 9-én, Debrecenben tért be a sértett távközlési cég egyik üzletébe, majd ott magát P. Róbertnek kiadva – akinek az adatait az interneten szerezte meg – az általa kiállított, hamis ideiglenes személyi igazolvány felhasználásával, részletre vásárolt meg egy Samsung Galaxy S7 típusú, 314 ezer 271 forint értékű mobiltelefont. A készülék megvásárlásakor mindössze 8.490 Ft-ot fizetett ki kezdő részletként, majd a készülékkel távozott az üzletből. A szolgáltatás további ellenértékét, a telefon részleteit persze már nem fizette meg, 305 ezer 781 forintos kárt okozva ezzel a Hajdú-Bihar -i megyeszékhelyen. Másnap a Dunántúlra, Ajkára utazott, majd ott ismét megpróbálkozott a telefonvásárlással, ugyancsak sikerrel: P. Róbert adatait felhasználva, ismét sikerült megkaparintania egy Samsung Galaxy S7 típusú mobiltelefont. Ajkán, csakúgy, mint Debrecenben, ismét okozott 305 ezer 781 forintos kárt.

És ez így ment tovább, egészen 2016. december 15. napjáig, amikoris Nagykanizsára utazott B. Gábor, hogy itt is megpróbálkozzon a csalással. Rajtavesztett, ugyanis a sértett távközlési cég biztonsági szolgálata már tájékoztatta üzleteit a csaló férfiről, ezért hiába ment el két kanizsai üzletbe is, már egyik boltban sem szolgálták ki. A második telefonos üzletből aztán értesítették a rendőrséget, és a gyorsan kiérkező rendőrjárőrök a helyszínen elfogták B. Gábort. Az igazoltatás során nevezettnél feltalálásra került kettő, a csalásokhoz használt hamis okirat is. A bűncselekményeket a most megvádolt férfi rendszeres jogtalan haszonszerzési célzattal, megélhetését ebből biztosítva, azaz üzletszerűen követte el. A férfi a bűncselekményekkel a sértett távközlési cégnek összesen 10 millió 550 ezer 977 forintnyi kárt okozott, mely a nyomozás során nem térült meg. Mindezek miatt B. Gábor terheltet folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettével, 18 rendbeli személyes adattal visszaélés vétségével, valamint 33 rendbeli, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Papp Attila