Orvvadászok által kihelyezett hurokba akadt két kutya is Kistolmácson

Kutyák lettek az orvvadászok hurkainak áldozatai, mindkét eb túlélte. Az eset a napokban történt Kistolmácson. Az orvvadászat bűncselekmény, hurokkal elejteni a vadat pedig különösen kegyetlen.


Kutyák lettek az orvvadászok hurkainak áldozatai

A pireneusi hegyikutya, akinek a története bejárta a sajtót és a közösségi oldalakat első alkalommal szökött el otthonról, gazdái alig kétszáz méterre, egy közeli erdősávban találták meg egy hurokcsapdában, nem messze tőle egy másik kutya is volt az orvvadászok drótjában.

– Elindultunk arrafele, célirányosan az erdő irányába. Ott találtuk meg az egyik hurokban. Először az egyik kutyust, a kicsit, utána pedig a sajátomat, nem sokkal rá – mondta el a Kanizsa Televízió Híradójának kérdésére Tóth Henrietta.

A kistolmácsiak és a környékbeliek gyakran találnak az orvvadászok által kirakott hurkokat az erdőben. Ez a fajta csapdázás az illegális vadászat egyik legkíméletlenebb fajtája.

– Kihelyezik a vadváltókra ezt a drótot. Ha a vad belekerül, elszorítja a nyakát, és kíméletlen módon, lassú halállal pusztítja el a vadat. Szembesülünk ezzel, ahol tudjuk, felszámoljuk a hurkokat. A vadász, az erdész igyekszik éjjel-nappal kint tartózkodni a területén, hogy minél több tudomást szerezzen ezekről a személyekről – tájékoztatott Páll Tamás, a Zala Megyei Vadászkamara alelnöke.

Az elszökött és hurokba akadt kistolmácsi kutyáknak szerencsére nem esett bajuk.

– Egy rézsűs részen volt rögzítve ez a drót az egyik faághoz, és abba akadt bele. Átlépett a hurkon, és gyakorlatilag a mellére volt rászorulva ez a drótsodrony, mert ez nem hagyományos dróthurok volt, hanem sodrott – tette hozzá a csapdába esett pireneusi gazdája, aki azt mondta, szinte naponta találnak a környékbeli erdőkben orvvadászok által kihelyezett hurkokat. Tóth Henrietta feljelentést is tett a rendőrségen.