Óvatosan a kóbor kutyákkal

facebook megosztás

Érdemes nagyon vigyázni a kutyákra, hogy ne kóboroljanak el, ugyanis akár helyszíni bírság vagy szabálysértési eljárás is lehet a gondatlanság következménye. Az elszökött vagy gazdátlan ebeket a nagykanizsai állatmenhely munkatársai gyűjtik össze, így gondoskodnak arról, hogy ne legyen kóbor kutya a város utcáin. Szakemberek egyébként azt tanácsolják, a járókelők legyenek óvatosak a kóbor állatokkal.

A városkörnyéki szőlőhegyeken, a peremkerületekben és Nagykanizsa belterületén is lehet néha találkozni kóbor kutyával. A kanizsai állatmenhely telepvezetője azt tanácsolja, senki ne ijesztgesse a kóbor ebeket. – Heti szinten több bejelentés is érkezik hozzánk, hogy sétáltatók, kirándulók kóbor kutyával találkoznak. Ilyen esetben semmiképpen ne próbáljunk meg támadólag fellépni, még akkor se, ha félünk tőle, hiszen ez még nagyobb agressziót válthat ki az állatból. Próbáljunk meg hátrálni, és ne nézzünk a kutya szemébe. Ha van nálunk egy táska vagy egy csomag, próbáljuk meg ezt magunk és a támadó kutya közé rakni, majd szépen hátrálva elhagyni a helyszínt – mondja Skanecz Tamás, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület telepvezetője.

A gazdák felelősséggel tartoznak a kóborló kutyákért. – Mi, közterület-felügyelők éves szinten 10-15 esetben találkozunk olyan helyzettel, amikor felügyelet nélkül van kint közterületen kutya. Ebben az esetben szabálysértési eljárást kezdeményezünk, ha tudjuk, hogy ki a kutya gazdája – fogalmaz Bakonyi Tamás, a Közterület-felügyelet vezetője.

A tapasztalatok szerint a városkörnyéki zártkertekben tartott kutyák többségét nem regisztrálták a gazdák, vagyis nem ültettették be az azonosítást szolgáló, egyébként kötelező chippet, így ha ezek az ebek elkóborolnak, befogás után automatikusan a menhelyre kerülnek. A városi kutyák gazdáit a legtöbb esetben könnyebb megtalálni.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.