Realitás mellett bátor játék

Ahogy közeledik a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjében sorra kerülő UFC Nagykanizsa – Békéscsaba 1912 Előre keddi 14 órás kezdési időpontja, úgy élesedik kanizsai oldalon is a koncentráció. Ez még akkor is így van, ha a két együttest gyakorlatilag pontosan két osztály választja el egymástól.

- Hadd ne beszéljek a konkrét taktikáról, ugyanakkor azt elárulhatom, hogy a középpályás védekezésünket igyekszünk majd megerősíteni – mondta el a kanizsaiak szakvezetője, Gombos Zsolt. - A pontrúgások esetében mind a támadó, mind a védekező fázisban jól kell figyelnünk, valamint koncentrálnunk és egy olyan erős csapat ellen futballozhatunk majd, mely időnként akár három belső középpályással is rohamozhat a támadószekciója mellett.

A tréner gondolatai azt sugallják, hogy alaposan felkészültek csabai ellenfelükből.

- Különböző videók alapján tudtunk elsősorban tájékozódni és mindent egybevetve azzal azért mindenkinek tisztában kell lennie, hogy kétosztálynyi különbség van a csapatok között, persze nem a mi javunkra. Az alaphelyzet tehát a védekezésből való kiindulásunk lesz, szeretnénk azonban hatékony kontrákat vezetni. Ehhez jönne jól Péntek Adrián gyorsasága, akit a mérkőzésig szeretnénk olyan állapotba hozni, hogy bevethető állapotban legyen, még ha nem is a teljes kilencven perc erejéig. Szeretném, ha bátran játszanánk és éreztetnénk, mégiscsak mi játszunk hazai környezetben, amihez szeretnénk kérni szurkolóink segítségét is.


A kanizsaiaknál a támadási fázis szögletrúgásait is szeretnék hatékonyan kihasználni (Fotó: Polgár László)

Nagy sorozatban a kanizsaiak

Az utóbbi hetekben már a dél-zalaiak felkészülése is kemény ellenfeleket tartogatott, hiszen az NB III-as Ajkával idegenben játszottak és szenvedtek 5-1-es vereséget, az NB II-es Zetével szemben viszont 0-0-t értek el Zalaegerszegen Horváth Balázsék, szombaton pedig nemzetközi meccs keretében a szlovén harmadosztályú NK Hoztia ellen végeztek 2-2-re Szlovéniában. Ha már Horváth Balázst említettük, a jobb oldalon védőként és szélsőként egyaránt bevethető labdarúgó a Csaba elleni párharc első felvonását eltiltás miatt kénytelen kihagyni, a csapatkapitány Márton András vállsérülés után van felépülőben, de a támadók közül Lőrincz Bence és és Péntek Adrián sem egészséges.

Kanizsa után Lipcse

A nagykanizsai kupameccs eredetileg február 21-én, szerdán került volna sorra, de Boér Gábor, a Békéscsaba szakvezetője éppen pro-licences képzésének vége felé jár és a nemzetközi tapasztalatszerzés kitételét is abszolválnia szükséges. Mivel a lila-fehérek trénere külföldre utazik, ezért is került egy nappal korábbra a találkozó.

Külön köszönöm a kanizsai klubvezetésnek, hogy lehetővé tette az egy nappal korábbi kezdést. A zalai találkozónk után rögtön egy háromnapos program keretében utazom Lipcsébe, annak keretében pedig az RB Leipzig együttesének szakmai feltérképezése mellett megtekinthetjük a német csapat SSC Napoli elleni Európa-liga párharcának visszavágóját is.

Akikre figyelni érdemes

A még 1988-ból – Csank János vezetésével - egyszeres kupagyőztes Csaba kerete az őszihez képest alig változott, az egyetlen távozó Eszlátyi István volt, aki a Mosonmagyaróvár csapatában folytatja - és éppen a kupában volt eredményes két meccsen -, ugyanakkor érdemes figyelni a kapu előterében Birtalan Botondra is, mivel a támadó vezeti az NB II góllövőlistáját 12 találatával. A kupában ugyanakkor eddig spórolt, lévén csak egyszer volt eredményes a három idegenbeli meccs során. Az MK-ban a nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező kapus, a szlovákiai Ribánszki László csupán egyszer védett, viszont Dlusztus Andrástól Urbin Péteren át Viczián Ádámig tart azon futballisták sora, akik vagy bírnak NB I-es tapasztalatokkal, vagy a csabai utánpótlásból jutottak el a magyar labdarúgás NB-s szintjéig.