Rendszeres támogatás három zalai járásban

Tartós élelmiszereket és alapvető fogyasztási cikkeket kaptak kisgyermekes családok ma Letenyén. A napokban még Lentiben és Zalaszentgróton osztják ki a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program adománycsomagjait. Ezeket a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltsége juttatja el az érintetteknek a helyi családsegítő szolgálatokkal együttműködve.

Harmadik alkalommal vihettek haza tartósélelmiszer-csomagot ezek a letenyei családok. – Főznivaló van benne: rizs, étolaj, lencse. Az a fő, hogy lehet belőle főzni, jó – mondta el kérdésünkre Orsós Ibolya.

A másik doboz, az úgy nevezett babacsomag olyan használati és fogyasztási cikkeket tartalmazott, amelyek a hároméves vagy annál fiatalabb kisgyermeket nevelő családoknak hasznosak. Ilyet ezentúl minden évben egyszer kiosztanak majd. A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program tavaly májusban indult el három megyében. Zala 2017 decemberében kapcsolódott be. Tavasszal egy új alprojekt révén bővül a támogatottak köre. – Márciustól vagy áprilistól a megváltozott munkaképességűek és az alacsony nyugdíjjal, jövedelemmel rendelkezők támogatása is elindul, ők negyedévente kapnak majd ugyanilyen csomagokat – fogalmazott Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója.


Letenyén 17 család kapott tartósélelmiszer- és babacsomagot

Az RSZTOP keretében a tartósélelmiszer-csomagokra csaknem 17,5 milliárd forintot, a babacsomagokra pedig több mint kétmilliárdot különítettek el. A program 2023-ig vagy a forrás kimerüléséig szól. – Örülök annak, hogy ez a tavaly elindult program még hosszú évekig folytatódni fog az európai uniós támogatások egyik operatív programjaként. Remélem, hogy nagyon sok családnak segít ez majd, hogy a gyerekek minél gondtalanabb gyerekkort élhessenek meg – mondta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

Zalában a letenyei, a lenti és a zalaszentgróti járásban osztják ki az egyenként több mint 10 ezer forint értékű adománycsomagokat, amelyek havonta mintegy 300-400 család számára nyújtanak segítséget a mindennapokban.