Vádat emeltek a zalakarosi díszfákat tördelő német fiatalember ellen

Vádat emeltek az ellen a német fiatalember ellen, aki tavaly nyár végén, Zalakaroson garázdálkodott és rongált, japán cseresznyefákat tördelve ki a helyéről. A büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől érdeklődtünk.

Az E. monogramot viselő, német állampolgárságú fiatalember 2017. augusztus 25-én nyaralni érkezett Németországból Zalakarosba, a barátai kíséretében. Már aznap, az este folyamán a terhelt férfi és barátai nagy mennyiségű szeszesitalt fogyasztottak, majd 23 óra körüli időben szállásukról a zalakarosi Termál útra mentek, hogy még nyitva tartó szórakozóhelyet keressenek. Az ittas állapotban levő terhelt útközben – minden indok nélkül –, a Termál úton levő fiatal díszfa-sorhoz ment és ott 4 db japán cseresznyefa törzsét eltörte. Cselekményét a közelben lakók észlelték és őt, valamint társait hangos kiabálással elkergették. A kiabálásra felfigyelt a rendőrjárőr és a helyszín közelében mind a vádlottat, mind pedig a vele lévő négy barátját is elfogták. A német férfi a rongálással 180 ezer forintnyi kárt okozott a Karos-Park Városgazdálkodási Kft.-nek, amely kár a nyomozás során nem térült meg, így a sértett jogi képviselője polgári jogi igényét előterjesztette.

Mivel E. terhelt cselekménye alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkből megbotránkozást és riadalmat váltson ki, ezért egyrészt garázdaság vétségével, míg a károkozás miatt pedig rongálás vétségével is megvádolta a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Papp Attila