Veszélyes áruk közúti szállítását ellenőrizték a katasztrófavédők

facebook megosztás

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége a rédicsi határátkelőhely belépő oldalán kijelölt ellenőrzési pontján, a veszélyes áruk közúti szállításának (ADR) ellenőrzését végezte.


Fotó: ZMKI

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni hatékonyabb védekezés kialakítása és erősítése érdekében a veszélyes árukkal, veszélyes anyagokkal végzett tevékenységeket fokozott figyelemmel szükséges kísérni, mely legeredményesebben a rendszeres hatósági ellenőrzésekkel valósítható meg.

Zala megyében meglehetősen jelentős a tranzitforgalom a M7-es autópálya, a 86-os, 75-ös, 74-es főutaknak köszönhetően. Az emelkedett tranzitforgalommal együtt jár a veszélyes anyagok közúti szállításában résztvevő tehergépjárművek számának növekedése is. A katasztrófavédelem célja, hogy a lakosságot a lehető legcsekélyebb mértékben veszélyeztessék azon járművek, amelyek a veszélyes áruk nemzetközi egyezményének hatálya alá tartoznak. Ennek érdekében folyamatos ellenőrzéseket hajtanak végre a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a katasztrófavédelmi kirendeltségeken dolgozó iparbiztonsági szakemberek. Az ellenőrzések során részletesen megvizsgálják a jármű fuvarokmányait, ellenőrzik, hogy a gépjárművezető rendelkezik-e a veszélyes áruk fuvarozásához szükséges végzettséggel, a járművön található bárcák, veszélyt jelző táblák meglétét, valamint az áruk rögzítettségét.

A Zala megyei ellenőrzésen a megyei igazgatóság Katasztrófavédelmi Mobil Laborja is technikai és személyi segítséget nyújtott.

Az ellenőrzés alá vont gépjárművek közül három tehergépjármű tartozott az ADR hatálya alá, melyeknél szabálytalanságot, hiányosságot nem tapasztaltak az ellenőrök - tájékoztatta lapunkat Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagy, az igazgatóság szóvivője.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.