Wass Albert-felolvasás: a Thúry Vitézlő Oskola is csatlakozott a maratonhoz

facebook megosztás

25 órán keresztül olvastak a Thúry Vitézlő Oskolában. A közösség idén sem hagyta ki a Wass Albert felolvasó maratont. Az egész Kárpát-medencét átölelő, 11. alkalommal meghirdetett szépirodalmi felhíváshoz még a tengerentúlról is csatlakoztak.

A vitézlő közösség számára magától értődő, hogy évről évre részt vesz a 25 órás maratonon. Wass Albert szellemi hagyatékának ápolása a lelket és a szellemet egyaránt emeli, vélik a résztvevők.– Amikor először voltam itt Wass Albert felolvasó esten, azt már tudtam, hogy a közösség jó lesz. Hogy a vers sokunkra ennyire hat, s hogy ezt a pár órát együtt éljük át rengeteg élménnyel és gondolattal, az egyszerűen csodálatos – vélekedett Halász Istvánné.

A közösség tagjai nemcsak Wass Albert-művekből olvastak. Az esten a magyar irodalom nagyjai mellett kortárs szerző és néprajzkutató művéből is elhangoztak részletek.– Gárdonyi Gézát nagyon szeretjük, de vannak olyan írók is, akik kevésbé ismertek, mert tiltólistán voltak, mint vitéz Somogyvári Gyula. Az ő vitézségéről, első világháborús hőstetteiről olvasgatni is nagyon izgalmas dolog. Aztán vannak olyan néprajzi írások, tanulmányok itt, például Hintalan Lászlótól A fényszék, amiből biztosan felolvasok – hangsúlyozta Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.

A 25 órás Wass Albert-felolvasást 11. alkalommal hirdették meg szerte a Kárpát-medencében. A szépirodalmi kezdeményezéshez csaknem 60 helyszínen – még New Yorkban, Miamiban és Calgaryban is – csatlakoztak. Az idei maratonhoz két kerek évforduló is kapcsolódik: az erdélyi írófejedelem ugyanis 110 éve született és 20 évvel ezelőtt halt meg.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.