29. Cserháti Borverseny

facebook megosztás

A mustra eleinte az iskola tanárainak nyújtott lehetőséget arra, hogy minősíttessék saját termelésű boraikat.

Ma már családtagok, barátok és ismerősök is részt vesznek a versenyen. Csaknem három évtizede rendezték az első borversenyt a Cserhátiban, azóta a megmérettetés tradícióvá vált, a programot a közösség, a szőlőművelés és a bor iránti elkötelezettség tartja életben. 


Az intézmény főigazgatója szerint az utóbbi időben sokat változott a borok készítése és fogyasztása is

– 29 év azért nem kevés ebben a rendszerben, a szervezésben. Úgy gondolom, hogy azok a kollégák, akik már nagyon régóta idejárnak, most is nagyon szívesen jönnek - említette Nagy László, a rendezvény szervezője.

Az intézmény főigazgatója szerint az utóbbi időben sokat változott a borok készítése és fogyasztása is. 

– Ha valaki végiggondolja, hogy a borkultúra honnan jutott el a mai napig, akkor ez egy igen érdekes történet - fogalmazott  Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója.

A hagyományokhoz híven az első mintát, vagyis az úgynevezett belövő bort nyílt bírálattal minősítették. Ez egyébként egy vegyes fehérbor volt.

– Van benne az elején egy enyhe kénvegyület, ami számomra zavaró volt, nem tiszta illat. Ízben volt középen egy üresség, egy diszharmónia, enyhén fémes égető érzés a végén. Ugyanakkor nem volt különösebb hibája - tette hozzá Kielmayer Krisztián zsűrielnök.

Idén a 45 mintából 25 volt a fehér-, 14 a vörösbor és 6 a rozé. A versenyen 2 arany, 13 ezüst, 20 bronz és 10 oklevél minősítést is kiosztott a zsűri. A legjobb vörösbor címet az Anda Zoltán által készített nedű kapta, ami egyúttal közönségdíjas is lett. A fehérborok közül Somogyi Tiborét választotta a legjobbnak a zsűri.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.