A kanizsai Tescót fosztogatta egy család

facebook megosztás

A kanizsai Tescóban, diákmunkásként dolgozó lány ötlete révén a családjának jó néhány tagja kezdett a hipermarket fosztogatásába. A lopott javakon közösen osztoztak, de lebuktak, így most együtt ülhetnek a vádlottak padján is. A büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta hírportálunk olvasóit.

A büntetőügy elsőrendű vádlottja, no meg az „ötletgazda” lány, B. diákmunkásként dolgozott a nagykanizsai Tescóban, részben árufeltöltőként, részben pénztárosként, már 2015 májusától kezdődően. Ennek során tudomást szerzett arról, hogy több, az áruházban dolgozó személy, a tényleges áránál lényegesen kedvezőbben értékesíti az áruházban forgalmazott termékeket az ismerőseinek, ezért elhatározta, hogy ezt ő is megpróbálja. Ezt követően a lány, valamikor 2017 májusa és júniusa közötti, de pontosabban már meg nem állapítható időben tájékoztatta erről a lehetőségről a másodrendű vádlottá lett édesanyját, B-at, a harmadrendű vádlott nővérét, H-t, annak férjét, a negyedrendűként megvádolt H-ot, valamint a barátját, az ötöd rendű vádlott B-ot is. Közölte velük, hogy ha az áruházban vásárolnak és az ő kasszájánál fizetnek, meg tudja oldani azt, hogy olcsóbban vásároljanak, amelybe az ekkor anyagi nehézségekkel küzdő családtagok bele is egyeztek.

Ezt követően, 2017. július 8. és 2017. augusztus 12-e között, amikor a család tagjai a nagykanizsai Tesco hipermarketben vásároltak, az általuk összegyűjtött termékekkel mindig abba a pénztárba álltak be, amelyben az elsőrendű vádlott B. dolgozott. B. a szalagra feltett termékek, áruk jórészét a pénztárban annak lehúzását követően sztornózta, vagy egyéb, olcsóbb termék kódjával húzta le, avagy egyszerűen, szkennelés nélkül átemelte és odaadta azokat a többi vádlottnak, akik így lényegesen kevesebbet fizettek, mint amennyit valójában kellett volna. B. annak érdekében, hogy a családjának tagjai feltűnés nélkül ki tudják vinni az áruházból az eltulajdonítani szándékozott termékeket, azokról, amelyek áruvédelmi eszközzel voltak ellátva, még azt is eltávolította. Ezzel a módszerrel a tolvaj família élelmiszereket, műszaki cikkeket, tisztálkodási és tisztítószereket, ruhaneműket, gyermekjátékokat, pelenkát, motorolajat tulajdonítottak el az áruházból.

De nemhiába a régi magyar mondás: addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik. A Tesco fosztogatásába egyre jobban „belemelegedő” család 2017 augusztusában lett gyanús, ugyanis az áruház biztonsági osztálya a pénztárosokat rendszeresen ellenőrzi. Egy ilyen ellenőrzésre került sor 2017. augusztus 15-én is, amikor a biztonsági szakértőnek feltűnt, hogy az elsőrendű vádlott B. által használt kasszában, 2017. augusztus 12-én, 18.26 órakor történő vásárlás során egy ASUS típusú laptopot sztornóztak. Mivel ez gyanús volt, a biztonsági osztály visszamenőleg ellenőrizte B. munkáját, így derítettek fényt arra, hogy a lány a családtagjaival összejátszva, különböző termékeket tulajdonított el az áruházból. A történtek miatt a biztonsági szolgálat tetten akarta érni az elsőrendű terheltet, ezért őt ismét munkára hívták be, amelyre 2017. augusztus 19-én került sor. Ezen a napon, 09.30 órakor a biztonsági szolgálat által jól megfigyelhető 8-as kasszában helyezték el B. vádlottat. Nem sokat kellett várni: már 09.45 órakor megjelent a hipermarketben a családja, akik ezt követően – szétválva – vásárolni kezdtek az áruházban.

A vásárlást követően először 10.48 órakor, a másodrendű vádlott édesanya állt be a lánya pénztárához, aki ekkor is több terméket sztornózott, illetve más termék kódjával értékesítette az összeszedett árukat az édesanyjának, aki így mindössze 1.300 Ft-ot fizetett, míg 31.024 Ft értékű áruval fizetés nélkül távozott az áruházból. Azonban a távozását követően, az épületen kívül a biztonsági őrök, akik a cselekményét mindvégig figyelemmel kísérték, feltartóztatták és tőle az eltulajdonítani szándékozott 31.024 Ft értékű árut visszavették. Eközben B. harmadrendűként megvádolt testvére, valamint negyedrendű vádlott férje tovább folytatták a vásárlást, azonban, mivel a szintén velük lévő csecsemőkorú gyermekük sírni kezdett, a férj a gyermekkel együtt, a harmadrendű terheltet hátrahagyva távozott az áruházból, anélkül, hogy onnan bármit eltulajdonított volna. A biztonsági szolgálat a helyszínről elmenni már nem engedte: feltartóztatták és a biztonsági irodába kísérték. A felesége 11.30 órakor végzett a vásárlással, majd ő is B. kasszájához ment, ahol az elsőrendű vádlott a szalagra helyezett termékek jó részét ismét sztornózta illetve más termékkóddal értékesítette. Ennek következtében a harmadrendű vádlott összesen 4.333 Ft-ot fizetett, míg 68.417 Ft értékű áruval fizetés nélkül kívánt távozni az áruházból. Az őt figyelemmel kísérő biztonsági szolgálat ebben megakadályozta, ugyanis az épületen kívül feltartóztatták és a biztonsági irodába kísérték, ahol az általa eltulajdonítani szándékozott 68.417 Ft értékű árut visszavették tőle. Ezután a biztonsági őrök a B. által használt pénztárt lezárták és a lányt elszámoltatása érdekében szintén elvezették. A 2017 őszén lefolytatott nyomozás kiderítette: a család tagjai közel egymillió forintos kárt okoztak a lopásaikkal a hipermarketnek.

Mindezek miatt a pénztáros lányt, elsőrendű B. terheltet valamint családjának négy tagját különbözőféle képpen minősülő lopás vétségével és lopás bűntettével is megvádolta a Nagykanizsai Járási Ügyészség, amely bűncselekményeket üzletszerűen, vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve, társtettességben követtek el.

Papp Attila

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.