Az ünnep előnapján

Megidézték a Pilvax kávéházat, a márciusi ifjak egykori találkozóhelyét a kiskanizsai iskolában.

A különleges megemlékezés segíti a gyerekek ráhangolódását az ünnepre.

Minden együtt volt a kiskanizsai iskolában a Pilvax Kávéház megidézéséhez: kávé, sütemény, asztalok, zenekar, sőt, táncolni is lehetett. - Hagyomány, hogy az iskolai ünnepélyt követően egy rendezvény van, amely nem kötelező, ez egy olyan rendezvény, ahova a gyerekek szabad akaratukból jönnek. Pilvax kávéház, és egyfajta néptánc- és népzenei délutánt tartunk tulajdonképpen, immár húsz éve, tehát egy húszéves rendezvényről van szó - mondta el Molnár István a Kiskanizsai Általános Iskola igazgatója.

Nem a forradalom és szabadságharc ismert eseményeire emlékeznek ilyenkor, hanem az egykori hangulatot igyekeznek megidézni tanárok, diákok és szülők. - Megidézzük Szendrey Júlia, Petőfi, Jókai és a Tízek Társasága szellemét, készítettünk a rajzos kollégákkal egy gyönyörű festményt is a forradalmi csarnokról, összejön a nőegylet, készítünk kokárdát, színezünk, rajzolunk, nótázunk, táncolunk. Van zenekar, amelynek a nagy része volt tanítvány vagy mai tanítvány. Húzza talpalávalót, úgyhogy megelevenítjük a ’48-as hangulatot nagy szeretettel - fogalmazott Hosszú Ágnes szervező, magyartanár.

Az alsósok a szabadságharchoz kapcsolódó rajzokat készítettek, a felsősök dalokat, táncokat tanulhattak. Az iskola már végzett diákjai közül is sokan visszajárnak erre az ünnepnapra. - Ez nekem egy nagyon nagy plusz magyarságból, egy kicsit át tudjuk érezni. Kisgyerekeknek nehéz elmagyarázni, hogy hogyan zajlik egy forradalom és szabadságharc, és én úgy érzem, és úgy gondolom, hogy az alsósok és a felső tagozatosok is sokkal jobban átérzik, hogy hogyan, honnan is indulhatott ez az egész, hogyan kezdődhetett meg egy forradalom és egy szabadságharc - vélekedett Trencsényi Dalma.

A múltidézés egész délután folytatódott az intézményben az ünnep előnapján.