Befüvezett, majd foglyul ejtett egy lányt a kanizsai kamasz

Tavaly decemberben, Nagykanizsán történt a nem mindennapi bűneset: egy fiatalember füves cigarettát szívott lányismerőseivel, majd foglyul ejtette és bántalmazta egyiküket. A büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől érdeklődtünk.

A H. monogramot viselő fiatalembert 2017. december 2. napján, este 10 óra körüli időben kereste fel nagykanizsai lakásában két nőismerőse. Először zenét hallgattak, majd számítógépeztek, illetve mindhárman füves cigarettát szívtak. Hajnal felé járhatott az idő, mikor az egyik lány elment a lakásból, ekkor a fiatalkorú terhelt és a másik lány egyedül maradtak a fiú szobájában. Az elszívott füves cigaretták hatására H. vádlott viselkedése megváltozott. Először a nadrágjából kihúzott szíjjal, több alkalommal is megütötte a lányt, majd elővett egy bilincset, melynek egyik felét a sértett jobb lábára, másik felét pedig jobb kezére tette, mozgásképtelen állapotba hozva ezzel a megrémült lányt. A fiatalkorú terhelt és a sértett között dulakodás alakult ki, melynek során H. fojtogatni kezdte a sértettet, eközben a lány nyakán és karján lévő láncokat mind elszakította. Ezután a szobába bevitt egy recézett pengéjű kést is, amit a lány észlelve, megpróbált segítséget hívni, azonban H. kitépte a kezéből a készüléket, és olyan erővel vágta a földhöz, hogy az szétesett.

A történtek után körülbelül két óra telt még el, mire visszatért a fogságba ejtett lány barátnője a lakásba. H. ekkor már levette a sértettről a bilincset, de továbbra sem engedte elmenni. Mikor a lakásba visszatérő barátnő tudomást szerzett a történtekről, összeszólalkozott a fiatalkorú vádlottal. A veszekedés hatására H. ismét agresszívvá vált, és újfent bántalmazni kezdte a sértettet: ököllel, több alkalommal is megütötte, mire a lány elkapta a fiatalember nyakát és mindketten a földre kerültek. H. a földön ugyancsak ököllel, majd egy hangfallal, több alkalommal is megütötte a szerencsétlenül járt lányt, amikor bement a szobába H. édesanyja, és a sértett barátnőjének a segítségével szétszedték a dulakodókat. De H. továbbra sem tudott leállni: átment a másik szobába, ahonnan egy szíjat hozott, amivel ütlegelni kezdte a már többször is bántalmazott lányt, majd ismét összebilincselte kezét és lábát, majd közölte vele, hogy nem mehet sehová. Ezután ismét ütni akarta a sértettet, de a lány barátnője ráborult, így akadályozva meg a további bántalmazást.

Már délután volt – 16 óra tájékán járt az idő –, mikor a sértett barátnője egy közvetítő révén üzenetet küldött a fogva tartott lány testvérének, és segítséget kért tőle, amire ő, egyik ismerősével a helyszínre sietett és a ház ablakát többször megütve követelte, engedjék el a nővérét. A foglyul ejtett lány az ablakon át tudott beszélni a testvérével, miközben a fiatalkorú vádlott elbújt a szobában: mikor ezt a sértett meglátta, a barátnőjével együtt kimenekült a lakásból, és értesítették a rendőrséget. H. a dulakodás közben, illetve a telefon összetörésével 65 ezer forintos kárt okozott a sértetté vált lánynak, amely a nyomozás során sem térült meg. A lány a bántalmazások következtében az arc zúzódását, a jobb térd zúzódását és hámhorzsolását, a bal comb zúzódását, mindkét kéz zúzódását és hámhorzsolását szenvedte el. Mindezek miatt fiatalkorú H. terheltet a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével, testi sértés vétségével és rongálás vétségével is megvádolta a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Papp Attila