Elkezdődött a Tavaszi Művészeti Fesztivál

A ma élők feladata, hogy megéljenek és továbbadjanak minden örökséget: a nyelvet, a zenét, a táncot, a szokásokat és a hitet – ezek nélkül ugyanis nincs jövő, és elporlad a nemzet – ezt Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő mondta a nagykanizsai Tavaszi Művészeti Fesztivál megnyitóján tegnap este. A tíznapos kulturális kavalkád nyitányaként a Magyar Állami Népi Együttes lépett fel a HSMK-ban; a következő napokban színházi előadások, koncertek és kiállítás is várja majd a kanizsaiakat.

A programsorozat megnyitóján Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a tágabb értelemben vett magyar kultúra a jövő, azaz a megmaradás záloga, ezért meg kell őrizni, és tovább kell adni. – Amíg magyar tánc ritmusát veri vissza a föld, amíg magyar dal száll az ég felé, amíg magyar szavakból kel életre a mondat és amíg magyar harang hív misére, addig biztosan vagyunk és létezünk. És addig – bármilyen hideg is a tél, bármilyen hosszan tart a zord világ – egészen biztosan évről évre eljön a kikelet – hangsúlyozta a politikus.

A Tavaszi Művészeti Fesztivál első fellépői a világhírű Magyar Állami Népi Együttes művészei voltak. A Megidézett Kárpátalja című néptáncantológia a Keleti-Kárpátok környékén élő népek – magyarok, huculok és cigányok, katolikusok, zsidók és ortodoxok – sokszínű kultúrájából adott ízelítőt. Az együttes ezzel a műsorával már bejárta Kárpátalját és Kelet-Ukrajnát. – A Kárpátokon túl egy ruszin kisvárosban léptünk fel, az ortodoxok éppen akkor ünnepelték a húsvétot. A nézők kilencven százaléka népviseletben jött el. A műsorban van egy jelenetünk, ahol egy ruszin liturgikus éneket éneklünk, ruszin nyelven, több szólamban. A nézőközönség, amikor ezt meghallotta, felállt, és velünk együtt énekelte – mesélte Mihályi Gábor, az együttes vezetője.

A Magyar Állami Népi Együttes a Művészetek Palotájában a 2018-2019-es évad kiemelt együttese lett. A Tavaszi Művészeti Fesztivál március 28-ig tart, a Kanizsai Kulturális Központ intézményegységei szinte minden estére kínálnak valamilyen programot.