Elvették az igazolványát a szlovén rendőrök, itthon újat csináltatott – most mehet a bíróságra

facebook megosztás

Szlovéniában elkövetett szabálysértés miatt vették el az igazolványát a szomszédos ország járőrei annak a magyar férfinak, aki hazatérve azt jelentette be, hogy elvesztette az okiratot, majd újat csináltatott helyette. Kiderült a trükközése, így most közokirat-hamisítás bűncselekményének a vádjával állítják majd bíróság elé Lentiben. A tanulságos büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta hírportálunkat.

A H. monogramot viselő férfi terhelttel szemben Szlovéniában, 2017. március 20. napján, Lendván, a Lendava Rendőrkapitányság közlekedési szabálysértés miatt szabálysértési bírságot szabott ki. Mivel H. a bírságot a helyszínen megfizetni nem tudta, ezért a lendvai rendőrség visszatartotta és bevonta – a bírság megfizetésének biztosítékául – a vádlott személyazonosító igazolványát, melyet követően a terhelt visszatért Magyarországra.

Ezek után H. 2017. április 11. napján megjelent a Lenti Járási Hivatal Kormányablak Osztályán, ahol személyi igazolványa pótlását kezdeményezte. Az új okmány igénylése során a terhelt személyi igazolványa pótlásának indokául – valótlanul – annak elvesztését jelölte meg, meghallgatása során azt jelentette be, hogy személyazonosító igazolványát és lakcímkártyáját 4-5 napja nem találja: mindezt jegyzőkönyvbe is foglalták a járási hivatal munkatársai. A valótlan tartalmú jegyzőkönyv adatai alapján, H. terhelt személyi igazolványa elvesztésének ténye bejegyzésre került a közhiteles személyi adat- és lakcímnyilvántartásba, illetve az okmány körözését is elrendelték, továbbá néhány nap múlva a vádlott személyazonosító okmánya pótlásra került. Ezután derült ki a vádlott „trükközése”, amely miatt büntetőeljárást indítottak ellene, mivel H. terhelt cselekménye alkalmas volt a közokirat-hamisítás bűntettének a megállapítására.

Most a lenti ügyészek H. bíróság elé állítását kezdeményezték a Lenti Járásbíróság előtt. A bíróság elé állítás lehetővé teszi, hogy a bűncselekményt elkövető személyek ügyében rövid időn –  néhány hét alatt – belül ítélet születhessen. Bíróság elé állításra a leggyakrabban ittas vezetés, garázdaság, okirat- hamisítás, lopás, testi sértés és rongálás esetében kerülhet sor.  Az ilyen büntetőügyek esetében a jogi képviselet mindig kötelező. A bíróság elé állítás feltételei, hogy az elkövetett bűncselekményre a törvény maximum 8 évnyi szabadságvesztés-büntetés kiszabását rendelje, a bűnügy megítélése egyszerű legyen, a bizonyítékok rendelkezésre álljanak, illetve tettenérés történjen, vagy pedig a terhelt a bűncselekmény elkövetését ismerje be.

Tettenérés akkor állapítható meg aggálytalanul, ha a vádlott szemtanú jelenlétében követi el a bűncselekményt, illetve az is, amikor az elkövetőt üldözés során, vagy a helyszínről való távozás közben fogják el. A beismerés pedig a bűncselekményt megvalósító tények előadását jelenti, ugyanakkor nincs szükség arra, hogy ez az előadás szükségszerűen párosuljon a bűnösség elismerésével is. A leglényegesebb előnye a bíróság elé állításnak, hogy az nagyon hamar, az első gyanúsítotti kihallgatást követő 30 napon belül befejeződik, vagyis első fokú ítélet születhet.

Papp Attila

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.