Érembörze a forradalom és szabadságharc jegyében

A gyűjtők tavaszi összejövetele a közelgő nemzeti ünnep előtt tisztelgett, a numizmatika szerelmesei ezúttal is megtöltötték a HSMK színházi előcsarnokát. Ünnepi hangulatban telt a délelőtti börze. A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Nagykanizsai Csoportja a forradalom és szabadságharc kitörésének kerek évfordulója miatt döntött a találkozó tematikájáról.


Az országos börzére számos gyűjtő és érdeklődő érkezett Kanizsára

– A 170 éves évforduló kapcsán a március 15-i ifjúságnak állítottunk emléket, és a szabadságharcnak. Minden olyan dokumentumot, ami elhíresült a dátum kapcsán, igyekeztünk kiállítani. Az ősnyomtatványokat, a Kossuth-bankókat, Kossuth pénzét - fogalmazott Farkas István, a MÉE Nagykanizsai Csoport titkára.

Az éremkiállítás és -börze a múlt értékekeit mutatja meg évente két alkalommal. A régi bankjegyek, pénzérmék, képeslapok mellett más különleges tárgyak is láthatók.

– Csak a múltra, csak a történelemre, csak a hőseinkre, emlékeinkre építkezve lehet egy kedvező, pozitív életet építeni. Ezért fontos minden olyan rendezvény, egy ünnepség, egy nemzeti ünnep, vagy egy ilyen ünnep, amely a gyűjtők ünnepe. Ilyenkor eszmét cserélnek, gondolatot cserélnek. És azok az értékek cserélnek gazdát, amelyek mindannyiunk számára a történelmet, a múltat és a jövő alapját jelentik - mondta el Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.