Helyi ismeretek és információk a szövegértő versenyen

facebook megosztás

Jó pár kérdésre kellett válaszolni a Kőrösi Csoma Sándor megyei szövegértő versenyen. A megmérettetést már 16. alkalommal szervezték meg a verseny névadójáról elnevezett kanizsai iskolában. - Ez egy különleges alkalom is, hiszen az intézmény az 50. tanévét ünnepli, úgyhogy ennek a jegyében telik. Így a gyerekeknek is igyekszünk kedveskedni egy kis ajándékkal. Minden egyes teremben elhelyeztünk egy ötvenest néhány szék alá és amelyik gyerek véletlenszerűen arra ül rá az a verseny végén egy kis ajándékban fog részesülni – fogalmazott Smolcz Frigyes a Kőrösi-iskola intézményvezetője. 

A megmérettetésen a második osztálytól egészen a nyolcadikig indultak versenyzők, Zala megyéből összesen 26 iskola mintegy 240 diákja vett részt. A szövegeket korosztályonként úgy alakították ki, hogy azok helyi információkat tartalmaznak. - A felkészítő tanárom adott nekem feladatlapokat, amin tudtam gyakorolni és sokat szoktam olvasni, ezért nekem nem megy nehezen a szövegértés szerencsére. Ugye a szövegértés az minden tantárgyhoz nagyon fontos. Én már nagyon régóta versenyzek és így a felkészülés sem okozott nehézséget. Remélem, hogy elől végzek, mivel én már helyezett is voltam ezen a versenyen és most is szeretnék valami jó helyezést elérni – mondta Bognár Bori. 


A szöveget értelmezi a versenyző

A szövegértés elengedhetetlen a diákok mindennapjaiból, hiszen nemcsak magyar órán, hanem más tanórákon is értelmezni kell a feladatokat. - Ez nem csupán az olvasás szeretetét és annak a fontosságát, annak a szorgalmazását jelenti napjainkban, amikor a 4. ipari forradalom alatt az informatika gyakorlatilag mindent visz, hanem ennek az átalakulását is jelenti. Hiszen a gyerekek másként olvasnak már, akik okostelefonon olvasnak, böngésznek, vagy az interneten. És a szöveg egyfajta más szövegértési ismerete és az amit ők megismernek a saját életük tapasztalatából, a kettőnek az együttes fejlesztése, használata az elengedhetetlen – hangsúlyozta Passáné Bolf Mária a Kőrösi-iskola magyar tanára.

Minden évfolyamról a legügyesebb első három szövegértelmező értékes jutalmat kap majd, amelyet április 10-én az eredményhirdetésen adnak át a Kőrösi-iskolában.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.