Húsvéti vigília a Felsőtemplomban

facebook megosztás

Ma van nagyszombat. A húsvétot megelőző szent háromnap utolsó napja arra emlékeztet, amikor Jézus teste – a kereszthalált követően – a sziklába vájt sírban nyugodott. Az esti és az éjszakai órákban vigíliát tartottak a katolikus templomokban. Ezzel elkezdődött a húsvét, azaz Krisztus feltámadásának az ünnepe.

Nagycsütörtökkel kezdődött, és ma véget ért a húsvétot megelőző szent háromnap. A Felsőtemplomban az esti vigília elején tűzszentelés volt, majd meggyújtották a húsvéti gyertyát, amelynek lángja Krisztus feltámadását, azaz a fénynek a sötétség, az életnek a halál felett aratott győzelmét szimbolizálta.

A szertartás második részére a harangok visszatértek Rómából, és megszólalt a nagycsütörtökön elnémult orgona is. Szűcs Imre atya prédikációjában arról beszélt, Jézus a megalázó ellenségek közt vezető diadalút helyett a véres keresztutat választotta. – Mi, a hívei, szeretnénk itt megállítani a történetet és jó tanácsot adni neki: keresse fel Pilátust, Kaifást, a főtanács fontoskodó gyülekezetét, és győzze meg őket arról, hogy Ő, a keresztre feszített él. Járja végig újból a keresztutat, de ne halálraítéltként, hanem mint egy győztes hadvezér... De tudjuk, nem ez történt – fogalmazott a plébános. – Jézus az üdvösségszerző győzelmet nem akarta, nem akarja felhasználni arra, hogy megbénítsa a hívásnak ellenálló embert. Nem folyamodik erőszakhoz, és az ellenségeit azzal bünteti, hogy ellenségek maradnak. Csendes győzelme hangoskodó rosszakaróinak sem jelent vereséget. Jézus győzelme egészen tiszta, és ezzel a tisztasággal akarja meghódítani még az ellenségeit is – tette hozzá Szűcs Imre.

A prédikációt követően a hívek megújították keresztségi fogadalmukat. A szertartás a feltámadási körmenettel ért véget, amelyet az esős időjárás miatt ezúttal a templomban tartottak meg. A vigíliával befejeződött a nagyböjt, a negyvennapos bűnbánati időszak, egyúttal elkezdődött a kereszténység legnagyobb ünnepe, amely Jézus Krisztus feltámadását hirdeti.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.