Itt a tavasz – Kezdődhet a munka a kertekben

A gyümölcsösökben már hozzá lehet látni a fák nemesítéséhez.


A kertbarátok nemcsak ötleteket cseréltek, hanem oltóanyagokat és alanyokat is

Ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg egymással a Vasutas Kert- és Természetbarát Klub tagjai tegnap a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban.

A foglalkozás előadója, Domaföldi Tibor nem érkezett üres kézzel a művelődési házba. Néhány oltóvesszőt is hozott, hogy a gyakorlatban is bemutasson egy-két technikát az érdeklődőknek.

A tagok közül többeknek van gyümölcsöse. Szalai Lajos kertjében őszibarack-, meggy- és almafa is található. Nemesíteni ő is szokott, neki eddig a hasítékoltás vált be.

– Azért jöttem el, hogy tapasztalatot szerezzek, és megnézzem, más hogyan csinálja, hiszen különböző oltási fajták vannak – mondta el Szalai Lajos.

A kertbarátok nemcsak ötleteket cseréltek, hanem oltóanyagokat és alanyokat is.

– Elsősorban az a célunk, hogy olyan terményeket, termékeket próbáljunk behozni ebbe a szerveződésbe, amik vegyszermentesek, mert ez az egészségünk zálogát is jelenti – fogalmazott Kovács Gyula, a Vasutas Kert- és Természetbarát Klub elnöke.

A kertbarátok vezetője szerint annak, aki igazán egészséges, ellenálló gyümölcsöt szeretne, nem elég, ha a különféle oltási és metszési praktikákat ismeri: legalább ennyire fontos figyelni a természet ritmusát, így például a hold állását.