Kanizsaiak az Örök télben – Ha ellenszegül, megy a bányába ő is…

facebook megosztás

A kommunizmus áldozatainak emléknapján volt az országos tévépremierje Szász Attila legújabb filmjének. Az Örök tél nemcsak a kritikusok, hanem a szélesebb közönség tetszését is elnyerte, a kanizsai publikumnak pedig már csak azért is érdekes lehet, mert a filmben két helyi kötődésű színész – Kovács S. József és Valu Rebeka – is feltűnik egy-egy rövid szerep erejéig.


Jelenet az Örök télből. Valu Rebeka leghátul, középen, kék kendővel a fején látható

A Piarista-iskolában 2012-ben érettségizett Kovács S. József egyre rutinosabban mozog a magyar történelmi filmek világában. A 2016-ban bemutatott tévéfilmben, a Szürke senkikben ő alakította a főhőst, Dömét, nemrég pedig az Örök télben láthatták a nézők egy kisebb szerepben.

– A Szürke senkik díszbemutatója után keresett meg Szász Attila azzal, hogy lenne-e kedvem részt venni egy meghallgatáson – meséli József. – Semmi pénzért nem hagytam volna ki ezt a lehetőséget, bár akkor még nem sejtettem, hogy az Örök télhez keresnek szereplőket. Pár hét múlva hívtak, hogy átmentem a rostán, nagyon boldog voltam. Egy orosz őrt kellett alakítanom. Kis szerep, de annál nagyobb kihívásként éltem meg: eleinte még arra készültem, hogy egy velejéig romlott figura bőrébe kell bújnom, ami egy színésznek mindig hálás feladat, de aztán sokat beszélgettem a rendezővel, és a karakter átértékelődött a szememben. Hiszen ez a katona is csak egy egyszerű, korombeli srác, akit odaparancsoltak a munkatáborba. Nem önszántából van ott, hanem feladatot teljesít, és ellenszegülés esetén mehet a bányába ő is...

Az Örök tél eddig szinte csak pozitív kritikákat kapott – Kovács S. József szerint azért is, mert a film bizonyos értelemben gyógyírt jelent a múlt sebeire. A fiatalember a díszbemutatón részt vett, a tévépremiert azonban nem látta.Aznap este a Nemzeti Színházban volt fellépése – a Kaposvári Egyetem harmadéves hallgatójaként osztálytársaival jelenleg ott tölti gyakorlatát. Bár József a tanulmányai miatt egyelőre szünetelteti a filmezést, de két alkotásban még biztosan lehet látni őt a közeljövőben.


Kovács S. József a Bánk-misszió című előadásban Ottó szerepében

– Szász Attilával az Örök tél után is folytatódott a közös munka, mert egy másik filmjében, az Apró mesékben is kaptam egy mellékszerepet, egy kisdobost játszom. A forgatásokat az ősszel befejeztük, a mozis bemutató a tervek szerint 2019-ben lesz. Emellett a Zsigmond Dezső rendezte Sátán fattyában is feltűnök: ez ugyanazt a korszakot járja körül, mint az Örök tél, csak nem az elhurcoltak, hanem az otthon maradottak szemszögéből. A filmnek decemberben volt a díszbemutatója, a forgalmazásáról még folynak a tárgyalások.

Kovács S. József azt már csak a forgatás végeztével tudta meg, hogy az Örök télben egy másik piarista öregdiák is kapott szerepet. Valu Rebeka – akit egy évvel ezelőtt Deák Kristóf Oscar-díjas kisfilmjében, a Mindenkiben is láthattak a nézők – az elhurcolt sváb nők egyikét alakította.

– Az Örök téllel teljesült az a régi vágyam, hogy együtt dolgozhattam Szász Attilával. Már jó ideje figyelemmel kísérem a munkásságát, és szerintem azok a filmek, amiket Köbli Norbert forgatókönyvíróval együtt készítettek – A berni követ és a Félvilág –, egyszerűen zseniálisak. Ez igaz az Örök télre is, ami hiánypótló alkotás, hiszen női szemszögből, női sorsokon keresztül mutatja be – meglepő érzékenységgel – a kényszermunkatáborok szörnyűségeit.

Rebeka azt mondja, a forgatás rendkívül gördülékenyen ment, annak ellenére, hogy a körülmények finoman szólva sem voltak ideálisak.

– A film készítése során Szász Attila azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a színészek arcán valós érzelmek tükröződjenek, ezért gyakorlatilag minden fizikai szenvedés is valós volt – meséli. – Volt olyan szakasza a forgatásnak, amikor napokon át csak gázoltunk a méteres hóban Szlovákiában…Persze, a tábori helyszíneken is végig hideg volt, de azt hiszem, ezek a kihívások csak még jobban összekovácsolták a színész gárdát.

A kanizsai színésznő számára azért is emlékezetes marad az Örök tél, mert kisfia, Sebestyén éppen azon az estén született meg, amikor a film díszbemutatója volt. Bár Rebeka most maximálisan a családjára koncentrál, hamarosan újra beleveti magát a munkába, hiszen nemsokára lakásszínházat fog nyitni társulata, a Szabotázs Színházi Műhely.

Nemes Dóra

Az 1944 decemberében játszódó történet főhőse Irén (Gera Marina), aki több tucat társával együtt behívót kap „egy kis munkára”. Az asszonyok három hét kukoricatörésre indulnak, ám csakhamar kiderül: valójában sokévnyi bányamunka vár rájuk egy Isten háta mögötti szovjet munkatáborban. Irén mindent megtesz a túlélésért, sőt, még egy szövetségese is akad egy másik fogoly, Rajmund (Csányi Sándor) személyében. A film annak a kétszázötvenezer férfinak és nőnek állít emléket, akit a II. világháború után kitelepítettek és elhurcoltak Magyarországról. Közülük több mint hatvanezren soha nem térhettek haza.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.