Két millió euróval támogatja a szlovén kormány a muravidéki magyar kisebbség fejlesztési projektjeit

facebook megosztás

A pénzügyi hozzájárulás célja az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott térség gazdasági tevékenységének fejlesztése, új munkahelyek létrehozását, valamint a meglévők megőrzése, új infrastruktúra kialakítása és a meglévő fejlesztése, továbbá a térség turisztikai vonzerejének növelése. A jelenlegi szerződés 1,6 millió euróról szól, egy 360 ezer eurós projekt már lezárult. 

Pocivalsek a sajtónak úgy nyilatkozott: a szlovén-magyar kapcsolatok kiválóak és az utóbbi években erősödtek, ehhez pedig nagyban hozzájárultak a határ két oldalán élő nemzeti kisebbségek.   

Szlovénia támogatni kívánja a Muravidék gazdasági fejlődését, a kis- és közép vállalkozók lehetőségeinek bővülését. A turizmus fejlesztése pedig a térség kultúrájának és nyelvi identitásának a megőrzését is célozza - hangsúlyozta.  

 Muravidék Szlovénia legkevésbé fejlett régiója.  

Horváth Ferenc az MTI-nek elmondta: a program hároméves időtartamra szól (2017-2020), és azok vehetnek részt benne, akik az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott területen tevékenykednek, valamint hozzájárulnak a megfogalmazott célok megvalósításához.   

Kiemelte, hogy négy pályázati kiírásra jelentkezhetnek az érdeklődők: vállalkozói befektetések ösztönzésére, idegenforgalmi kapacitásbővítésre és termék előállításra, EU-s pályázatokhoz szükséges önrészre, valamint turisztikai marketing tevékenységre.  

A magyar közösség szempontjából nagyon fontos szerződésről van szó; mind Szlovénia, mind Magyarország felismerte, ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségek fennmaradhassanak és megerősödhessenek, támogatni kell a gazdasági és a kulturális tevékenységüket - hangsúlyozta a magyar politikus.   

Magyarország az elmúlt fél évben több mint 1,2 milliárd forintnyi támogatást nyújthatott szlovéniai magyar gazdáknak és vállalkozóknak.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.