Komoly büntetéssel sújthatják a vállalkozásokat

"Több mint egymilliárd felhasználói adatot loptak el." Email címeket, ahhoz tartozó jelszavakat és más személyes adatokat is elloptak a közelmúltban az egyik legnagyobb internetes cégtől. A veszély azonban nem csak az óriáscégeket, hanem a kisebb vállalkozásokat is fenyegeti, hangzott el ma délelőtt a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara „Tudnivalók az Európai Unió új általános adatvédelmi rendeletéről” elnevezésű tájékoztatóján.

Az eseményen a témában jártas szakember Gilincsek Szabolcs elmondta: több sarkalatos pont is van, amire a cégeknek nagyon kell ügyelniük, azért, hogy adataikat harmadik fél ne szerezhesse meg:

– Leginkább a belső folyamatszervezéseik, hogy hogyan kezelnek adatokat, az IT rendszereiknek a felügyelete, ki mihez fér hozzá ezeken belül. Jogi oldalról pedig a meglévő szabályozások, szabályok megléte, ami akár belül, akár a külvilág felé leírják, hogy ki hogyan kezeli az adatokat. Ki az adatkezelő, ki az adatfeldolgozó. Helyileg, fizikailag hol van ez az adat, nagyon sok ilyen pont van, amire figyelniük kell – tette hozzá Gilincsek Szabolcs, Certified GDPR Manager.


Gilincsek Szabolcs Certified GDPR Manager előadást tart

A tájékoztatón elhangzott: egy felmérés szerint a kis- és közepes vállalkozásoknak a 90 százaléka rendelkezik valamilyen bizalmas adattal, viszont csak az egynegyedük kezeli ezeket szervezett módon. Ezért is fontos, hogy megismerjék a vállalkozások az új adatvédelmi rendeletet, aki ugyanis nem tartja be ezt a jövőben az komoly büntetésre számíthat.

– Ez azt jelenti, eddig körülbelül 20 millió forint volt ennek a felső határa, ez most akár 20 millió euró is lehet. Ez egy globálisan működő világpiaci cég árbevételének a 4 százaléka, tehát akár 20 millió eurónál magasabb összeget is megállapíthatnak bírságként. Ez egy jelentős változás ahhoz képest, ami eddig volt – fogalmazott Kereskai Péter a NAKKIK titkára. 

Az Európai Unió új általános adatvédelmi rendelete idén május 25-től lép életbe, így már csak pár hónapjuk maradt a vállalkozásoknak, hogy felkészüljenek erre.