Letették a CRAVO-ház alapkövét Nagyrécsén

facebook megosztás

Az országban eddig ismeretlen módon, az úgynevezett CRAVO-házban termesztik majd a bogyós gyümölcsöt a település mellett. Az üvegházhoz hasonló, Kanadában kifejlesztett technológiájú építmény speciális tetejét számítógéppel vezérelt motorok mozgatják, így az időjárási körülményekhez mindig jól alkalmazkodik a CRAVO-ház. A kivitelezéssel várhatóan augusztusra végeznek, október közepén pedig már szamóca is terem majd benne.

Ezen a nagyrécsei birtokon pár hónap múlva már egy modern technológiával épült növényház áll majd a gyümölcsös mellett. A Hivekovics család ugyanis egy új, Magyarországon még ismeretlen módszer segítségével termel majd bogyós gyümölcsöt.

Az úgynevezett CRAVO-ház egy olyan építmény, amely szerkezetében hasonlít a holland üvegházra, viszont üvegtáblák helyett egy nagyon speciális, diffúz fóliával borítják.

– Egy nagyon strapabíró, üvegszálakkal átszőtt fóliát képzeljünk el, amin gyakorlatilag lehet gyalogolni, tehát nagyon strapabíró. Motorokkal pedig az egészet harmonikaszerűen ki lehet nyitni, és itt van egy hatalmas előnye az üvegszerkezetekkel szemben, ugyanis 10-15 perc alatt el tudom azt érni, hogy szabad körülmények között termesztem a növényemet, amíg a külső körülmények olyanok 0150 mondta Hivekovics Ákos a Hivekovics Családi Gazdaság tulajdonosa.

A délelőtti alapkőletételen a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese úgy fogalmazott, a 21. század agráriuma beköszöntött Nagyrécsére is.

– Az a célunk, hogy más tudományágak ismereteit, tehát a számítástechnika, a digitalizáció, robotizáció, automatizáció kérdéseit hogyan tudjuk bevonni az agráriumba, pont azért, hogy a kézi munkaerőt tudjuk segíteni, a minőségi termelést tudjuk segíteni. Ma már olyan minőségi követelményi viszonyok vannak, amelyek nem tudnak megvalósulni termésbiztonsággal vagy bármi mással párosulva, csak ilyen fejlett, korszerű technológiával – fogalmazott Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese.

Az eseményen Cseresnyés Péter államtitkár elmondta: a Hivekovics család elképzelése illeszkedik a Mura-program egyik ágába.

– Hiszen az agrárgazdaság - ami az egyik fő pillére a Mura-programnak - egyik fejlesztési lehetőségét látom én abban, amit ők csinálnak. Olyan gyümölcsöket termesztenek, amelyek jól eladhatók a piacon, és olyan technológiával csinálják ezt, amely versenyképessé teszi Magyarországon és külföldön is ezeket az árukat – hangsúlyozta  Cseresnyés Péter a Mura-program miniszteri biztosa, országgyűlési képviselő.

A nagyrécsei birtokon négy éve foglalkoznak bogyós gyümölcsök termesztésével, összesen 60 hektáron. A 240 millió forintból megvalósuló beruházás várhatóan augusztus közepére készül el, október közepén pedig már szüretelni szeretnék a szamócát.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.