Megrúgta a rendőröket a fiatalkorú: akkor gázsprayt és bilincset, most pedig vádiratot kapott

Tavaly decemberben rúgta meg a vele szemben intézkedő rendőröket a zalalövői fiatalkorú. Nem kellett volna, és erre, azóta már ő is rádöbbenhetett: a helyszínen bilincset és gázsprayt, most pedig vádiratot kapott merészségéért. A büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztük.

A fiatalkorú N. 2017. december 21-én, 18:00 óra körüli időben haladt barátnője társaságában Zalalövőn, a Szabadság téren, miközben egy ismeretlen személyt szidalmazott, mert az nem köszönt neki. Majd, amikor a Kossuth u. 5. szám alatti Salla Múzeumhoz értek, dühében kitörte az épület két üvegablakát. A fiatalember erőszakos, kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást és riadalmat keltsen: ezt igazolja az a tény is, hogy valaki bejelentette az esetet a megyeszékhely rendőrkapitányságára.

A bejelentés alapján, 19:30 órakor már az otthonában intézkedett az elkövetővel szemben a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának járőre, melynek során közölték vele, hogy elő fogják állítani a rendőrkapitányságra. Erre az ittas állapotban lévő fiatalkorú vádlott fenyegetőzni kezdett és a „k…. anyádat, mindjárt szétb….. a fejedet” kijelentéseket tette, mire a jogszerűen intézkedő rendőr törzszászlós N. kezeit hátra helyzetben megbilincselte, majd a járőrtársa, egy rendőr őrmester segítségével a szolgálati gépkocsihoz kísérték.

Már beültették a gépkocsiba, mikor a fiatalkorú N. terhelt panaszkodni kezdett, hogy a bilincs megszorult a kezén, lazítsák azt meg neki. Mikor a rendőr segíteni akart, és a béklyót meg akarta lazítani, N. váratlanul megpróbálta őt lefejelni. A rendőr a gépjármű mellől kissé hátralépett, ekkor a fiatalkorú az ülésen balra eldőlve, jobb lábával megrúgta a rendőr törzszászlós combját, majd a társa segítségére siető rendőr őrmester bal vállát is. Ezt követően az intézkedő rendőrök gázsprayt alkalmaztak a fiatalkorú N. vádlott megfékezésére, majd erősítést kérve, egy másik járőrrel állíttatták elő a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságra. A fiatalkorú terhelt a múzeum ablakainak kitörésével garázda magatartást tanúsított, majd a vele szemben intézkedő rendőröket jogszerű eljárásukban bántalmazta. Mindezek miatt N. terheltet garázdaság vétségével és hivatalos személy elleni erőszak bűntettével is megvádolta a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Papp Attila