Megtalálták Pannónia kincsét

Nem várt sikere lett az első Pannónia Párlatversenynek, 329 mintát neveztek készítőik, ennek 77 százaléka érmet kapott. A versenyen nemcsak a kategória győzteseket választották ki, hanem a nagydíjasokat is. Az eredményhirdetést tegnap tartották. - Megköszönöm a sok nevezőnek, hogy itt lehetünk, és megvalósult az az álom, amit az egyesületünk 2017-ben kitűzött maga elé – mondta köszöntőjében Gazdag Attila az I. Pannónia Párlatverseny versenyigazgatója.

Ez az álom pedig arról szólt, hogy egy nívós pálinka- illetve párlatversenyt rendezzenek a régióban. A kezdeményezés támogatókra is talált. - Mit szólok hozzá, ha itt Nagykanizsán is lenne egy ilyen pálinkaverseny. Ha visszaemlékszem azonnal azt mondtam neki, hogy Attila, természetesen támogatni fogja a város önkormányzata, mert egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom - fogalmazott Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere.

A pálinkakultúrát a kormány az ital hungarikumként való elismerésével és a névhasználat szabályozásával is támogatta. - 2010 után már nem kell veszni hagyni a lehullott gyümölcsöt, vagy a fel nem használt gyümölcsöt, hanem pálinkát főzhetünk belőle. Olyan nedűt, amely a magyar hagyományokban, a magyar gasztronómiában már régóta jelen van. És ami örömet okoz, hogy egyre többen akarják megtanulni a pálinkafőzés tudományát, sőt, tanfolyamok vannak, amelyeken meg lehet tanulni, hogyan lehet jó pálinkát főzni – hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

A hungarikumokért is felelős államtitkár szerint a megye különleges a pálinkafőzés és a fajták szempontjából is. - Szerintem ez abból adódik, hogy Zala egy kifejezetten szőlőhegyes vidék. Abban a formájában, ami a falusi, kisparaszti gazdálkodást jelentette. Tehát nem feltétlenül a történelmi borvidékek okán, hanem számos szőlőhegy, gyümölcsös van a falu határában. Zártkerteknek nevezik ezt manapság. Még ma is bírnak különleges tájfajtákkal, ez különbözteti meg az ország más területeitől – fogalmazott V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

Az eredmények is ezt igazolták, számos olyan párlat kapott kiváló minősítést, amely Zalára jellemző hagyományos gyümölcsből készült, ezek közül a zsűri a különféle körtepálinkákat emelte ki. A háromnapos verseny végén kihirdették a kategóriagyőzteseket és a nagydíjasokat.

Nagydíjak:

Legendások kategória (közönségdíj) : Tóth István, málna

Legjobb magánfőző: Sass Tamás, Somogyudvarhely

Legjobb bérfőzető: Demecs István, Veresegyház

Legjobb bérfőző: Veresi Pálinkaház Kft.

Nagykanizsa legjobb párlata: Jakabfi Zoltán, Irsai Olivér

Pannónia Kincse ( a verseny legjobb párlata) : Födő Zsolt, szamóca