Módosultak az erdei fák szállításának szabályai és nyomtatványai

facebook megosztás

Módosultak az erdei faválaszték szállításának mind a kereskedelmi célú, mind a saját felhasználásra vonatkozó szabályai és megújultak a szállításhoz szükséges nyomtatványok is a Nemzeti és Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett tájékoztatás szerint.  

A hivatal ismertette, hogy a fával borított területekről kitermelt, úgynevezett erdei faválaszték - hengeres fa, tűzifa, kitermelt fából készített apríték - kereskedelmi célból csak speciálisan erre a célra kiadott szigorú számadású szállítójeggyel szállítható. A szállítójegyre 2018-tól új szabályok vonatkoznak, a faanyagszállításban résztvevők - feladó, szállító, vevő - igényeihez jobban igazodó új nyomtatványtervezet és annak kitöltési útmutatója a Nébih honlapján érhető el.  

Saját vagy közeli hozzátartozó általi felhasználásra történő szállítás esetén szállítójegy helyett bizonyos esetekben engedélyezett az egyszerűsített formanyomtatvány, amely szintén elérhető a Nébih honlapján. Az egyszerűsített formanyomtatvány akkor használható, ha a szállítmány a fakitermelés helyszínéről indul és annak saját célú felhasználása a fakitermelésre jogosult tulajdonában lévő ingatlanon, vagy közeli hozzátartozója lakóhelyén vagy tartózkodási helyén történik, vagy olyan általa használt ingatlanon, amelyet szerződéssel tud igazolni. A másik eset, ha a fa először szigorú számadású szállítójeggyel a fogyasztóhoz kerül, aki ezt követően a formanyomtatvánnyal szállítja tovább az előzőekben említett helyszínek egyikére - ismerteti a közlemény.      

A saját célú felhasználás körében további egyszerűsítés, hogy a legfeljebb  20 kilogramm tömegű, önálló cikkszámmal vagy megnevezéssel rendelkező erdei faválaszték esetén a kiállított számla szállítójegynek minősül, ebben az esetben külön szállítójegyet sem kell kiállítani.      

Kitértek arra is, hogy mivel a fekete fakereskedelem résztvevői sok esetben megpróbálnak visszaélni a jogszabály adta könnyítési lehetőséggel, ezért a hatóság szakemberei az ellenőrzésekkor szigorúan vizsgálják majd a feltételek teljesülését, a valótlan adatokat közlők pedig jelentős eljárási bírságra számíthatnak.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.