Műalkotásokkal oldják a hangulatot

Megszépült az iskolapszichológusi szoba a Batthyány Lajos Gimnáziumban. A foglalkozásoknak helyet adó iroda falaira műalkotások kerültek ki, amelyek segíthetik feloldani a feszültséget és az izgalmat a beszélgetésre érkező diákokban. A festményeket és az objekteket az intézmény művésztanára, Stamler Lajos készítette.

Az intézmény iskolapszichológusának irodája egy hónappal ezelőtt szépült meg. – A környezet alapvetően meghatározza, hogyan érezzük magunkat. A tapasztalatom az, hogy akik pszichológushoz fordulnak, nagyon sok izgalommal, feszültséggel, félelemmel érkeznek, és nem mindegy az, hogy milyen környezet fogadja őket itt. Az előző környezet egy kicsit „iskolás” volt a padokkal és a székekkel. Olyan érzés volt, mintha osztályteremben lettünk volna, és ez nyilván meghatározta a diákok viszonyulását is ehhez az egész helyzethez – mondta el kérdésünkre Sipos Edit iskolapszichológus, klinikai szakpszichológus.


Sipos Edit iskolapszichológus és Stamler Lajos művésztanár beszélgetnek a megszépült szobában

A helyiségben átfestették a falakat, kicserélték a bútorokat, valamint műalkotásokat is kihelyeztek. Ezeket az iskola művésztanára ajánlotta fel. – Olyan objekteket, kütyüket választottam, amelyek viszonylag tág értelmezési tartományt jelentenek – árulta el Stamler Lajos. – Tulajdonképpen dobozba elhelyezett játékok ezek – azon csodálkozom, hogy a gyerekek még nem akarták megmozgatni ezeket, hiszen némelyiknek kereke is van. Egy kicsit szürreálisak is, tehát megmozgatják a fantáziát, hogy akkor ezek most mik is – tette hozzá a pedagógus. Az irodába két figurális festmény is kikerült. Az iskolapszichológus szerint amióta a szoba megszépült, a diákok hamarabb feloldódnak és könnyebben beszélnek a problémáikról.