Nem vicc a zártörés – akár 3 évet is ülhet miatta a kanizsai nő

Akár 3 év szabadságvesztést is kaphat egy nő zártörés bűntette miatt: N. nem egy idegen ajtó zárát törte fel, hanem eladta a végrehajtó által lefoglalt autóját. A büntetőügyről dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől kértünk rövid tájékoztatást.

Az N. monogramot viselő, női terhelttől 2017. szeptember 27-én foglalta le jegyzőkönyvileg a bírósági végrehajtó a tulajdonában lévő Ford Mondeo típusú személygépkocsiját. A foglalási jegyzőkönyvet a végrehajtó postán küldte meg a nőnek, aki azt 2017. október 12-én át is vette. A lefoglalási jegyzőkönyvben a végrehajtó figyelmeztette a vádlottat, hogy a lefoglalt gépkocsi elidegenítési és terhelési tilalom alatt áll, azt gondosan meg kell őrizni, eladása vagy a végrehajtás alól más módon való elvonása bűncselekmény.

N. nem sokat törődött a figyelmeztetéssel: 2017. november 8-án eladta a Ford Mondeóját egy Kft-nek. A Kft. jóhiszemű képviselője már aznap „ráfizetett”: éppen Zalakomárban közlekedett a gépjárművel, mikor a Nagykanizsai Rendőrkapitányság járőrei ellenőrzés alá vonták és megállapították, hogy a jármű a lefoglalás miatt a forgalomból ki van vonva. A vevő természetesen nem tarthatta meg a Fordot, hiszen azzal csak a végrehajtó rendelkezhet. A történtek miatt N. terheltet zártörés bűntettével vádolta meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség. Ha bűnösnek találják, akár 3 év szabadságvesztést is kaphat tettéért.

Papp Attila