Péter Árpád: Csókolom

facebook megosztás

Talán nincs is olyan területe az életnek, amelyen brit tudósok, intézetek ne végeztek volna kutatást. Nos, a magyarok e tekintetben is jönnek fel, mint a talajvíz, mert lassan nálunk is hasonló a helyzet. Most például elkészült Magyarország csóktérképe.

Amikor a villámposta bedobja a redakciónak szánt, hasonló közleményeket a személyes kibertérbe, a szerkesztő először a delete gomb felé nyúl, hogy csúnyább kifejezést ne használjak. Mert ugyan ki az a vadkenderen felnőtt magos tyúk(…), aki kampányidőszakban – ha csak elméletben is – a csókokkal foglalkozik?! Hát nem izgalmasabb kérdés, hogy összeborulnak, vagy sem, koordinálnak vagy inkább mégis, de titokban, s hogy ki ittas vagy nem részeg egy rendszerbontó kerítéspartin?

Nos, nem.

Mindez ugyanis csak múló állapot, kampányhevület és médiahekk, ami nemsokára elmúlik. De a csók komoly dolog. Így úszta meg az elektronikus levélküldemény a virtuális süllyesztőt.

A Life.hu felmérése szerint a legszenvedélyesebben Heves megyében, míg a legérzelmesebben Vasban csókolnak. Mi, zalaiak mindkét kategóriában az átlaghoz tartozunk, szóval van bennünk (némi) szenvedély és érzelem is, ha összeér az ajkunk. A megállapítások persze nyilván nem vonatkoznak az elvtársi csókra, amelyet Brezsnyev et. óta azért néhányan gyakorolnak, újabban Brüsszelben is; de ezeket a polpuszikat most nem kutatták.

Zala megyében a válaszadók 77 százaléka romantikusan, 20 százaléka szenvedélyesen, s akármit is jelentsen ez: 3 százaléka racionálisan csókol. (Utóbbi, gondolom, olyan, hogy az ember a szerelmi hevületben papíron, vagy csak fejben megtervezi, milyen sebességgel, milyen szögben közelítse meg ajkával a kiszemelt szájat, majd összpontosítva végrehajtja a gyakorlatot, ügyelve arra, hogy a kivitelezésre és a technikai értékre kapott pontszám is közelítse a maximálisat.)

Az is kiderül, a többség 14-15 évesen vesztette el „csókszüzességét”, a mostani 18 év alattiak viszont még ennél is korábban, 13 évesen. S jut figyelem a társadalmi morálra is a kutatásban: ötből négyen gondolják úgy, hogy már egy „eltévedt” csók is megcsalásnak számít, de a férfiak és az idősebbek sokkal elnézőbbek ezzel kapcsolatban.

Na, és hogy azért ebből a felmérésből se maradjanak ki a britek: a nagy magyar csókteszt szerint nemcsak a legelső, de a többi első csókkal sem szeretünk várni. A megkérdezettek több mint 40 százaléka már az első randin biztosra megy, ami cseppet sem meglepő az Oxfordi Egyetem korábbi kutatásának fényében, ennek alapján ugyanis a csók kapcsolatban áll a leendő társ potenciális képességeinek feltérképezésével. Állítólag egyébként „akinek munka közben megalszik a tej a szájában, az az ágyban sem lehet valami nagy virgonc”, olvasható a csókteszt elemzésében, de ezt persze cáfolhatnánk is olyan közkeletű hungarikumokkal, mint például az alamuszi nyuszi nagyot ugrik, vagy a kis ember nagy bottal jár (ami nyilván nem releváns reumatológiai tapasztalat), de hát minden magyar szólást Oxfordban sem ismerhetnek. 

Nos, a Nagy Csókteszt szerint a napi szinten emberekkel foglalkozó ügyfélszolgálatosok és HR-esek között találjuk a legtöbb romantikus szeretőt, közéjük ékelődnek be a dobogó második fokára a pénzügyesek. Aki viszont szenvedélyes partnerre vágyik, annak az építő- vagy a szépségiparban érdemes keresgélnie. A legtöbb racionális csókolózó (hoppá!)a médiások között van.

Az érdekcsókolózók pedig (mert van ilyen kategória is, persze nem ebben a felmérésben), nyilván a politikában keresendők…

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.