Rendhagyó megemlékezés a BLG-ben

Az 1848-49-es évekhez igazán hű dalokat adott ma elő az Énekmondó Együttes a Batthyány-iskolában. Az intézményben így emlékeztek meg a 170 évvel ezelőtti eseményekre. - Most, ezen március 15-re azt gondoltuk, hogy legyen egy minikoncert. Merthogy az ifjúság amúgy is fogékony a koncertekre és így egy koncertjellegű ünnepségünk lesz. Nem szónoki beszédekkel és oratórikus versműsorral, hanem most a dalokra koncentrálunk. Igazi ’48-as magyar énekekre, dalokra, megzenésített versekre – fogalmazott Balogh László a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója.


Dalokat ad elő az Énekmondó Együttes (fotó: Bakonyi Erzsébet)  

Az iskolában mindig figyelnek arra, hogy ünnepségeik igazán minőségiek legyenek. Az ilyenfajta megemlékezésre egyébként nagyon is nyitottak a fiatalok, véli az együttes vezetője. - Mivel mi elég széles repertoárral dolgozunk – egy több évtizedes együttesről van szó – a mai fiatalok a zenével sokkal közelebb lehet hozni feléjük az irodalmat, mintha csak úgy prózában jelenik meg az életükben. Nekem az a tapasztalatom, hogy olyan versek is bemennek a köztudatba, amelyek prózaként nem biztos, hogy megfogták volna őket – tette hozzá Kelemen Gyula az Énekmondó Együttes vezetője.

A megemlékezésen olyan megzenésített versek is elhangoztak, amelyek kevésbé ismertek, de ’48 szellemiségéhez szorosan kapcsolódnak.