Rendhagyó történelemórák a Cserháti-iskolában

facebook megosztás

Az interaktív előadásokon az 1848-49-es forradalomban harcoló magyar katonák fegyverzetét és viseletét Domina Barnabás és hagyományőrző csapata mutatta be.

A különleges programmal az iskola célja az volt, hogy a diákok át tudják érezni a ’48-as szabadságharcosok mindennapjait, és még inkább megismerjék a 170 éve történt események napjainkra gyakorolt hatását. – Meg kell tanulnunk ünnepelni. Nemcsak a karácsonyt, a húsvétot, nemcsak azokat az eseményeket, ahol valami tárgyi ajándékot kapunk, hanem azt is, ami a népnek, a magyarságnak fontos. Erre az ünneplésre próbáljuk megtanítani a gyerekeket. Tevőlegesen lássák, hogy hogyan éltek és mivel harcoltak az akkori emberek. Rendkívül fontos, mert amikor ők kerülnek – ne adj’ Isten – hasonló helyzetbe, tudni fogják, hogy kihez kell igazodni - mondta Péterváriné Kiss Sarolta a Cserháti-iskola igazgatója.

Még a ’48-as nagykanizsai nemzetőrök viseletét is megismerhették a cserhátisok. Domina Barnabás szerint a korabeli fegyverek és katonai viselet is érdekli a mai fiatalokat. – A fiataloknak nagyon tetszik az egyenruházat, fel is próbálhatják. Valamint a fegyverek, az eszközök is, azokat is megfoghatják, megnézhetik, kipróbálhatják. Be is öltöztetünk az előadás folyamán fiatalokat. De legjobban az szokott a fiataloknak tetszeni, amikor huszárként lóval megyünk valahova - vélekedett Domina Barnabás a Fonyódi Múzeumi és Helytörténeti Egyesület Hagyományőrző Csapatának vezetője.

A rendhagyó történelemórán az első és második világháborúban használt magyar katonai viseletet próbálhatták fel a diákok. Az előadás bemutatta a háborúkban használt fegyverek 1848 és az 1940-es évek közötti fejlődését is. – Több párhuzam is van, és ez meg is figyelhető a korszakban, ’48-ban, az első világháborúban és a másodikban is. S hogy mi az, amit lehet ebből még tanulni? Az, hogy ennek a korszaknak a vége rettenetesen nagy technikai fejlődésbe torkollott. S gyakorlatilag ez vetett véget a huszárságnak, hiszen a huszárság vége az automata fegyverek megjelenése - mondta el Druskóczi István a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala megyei szervezetének tagja.

A csaknem kétszáz diák megismerhette meg az atilla, a csákórózsa, a kösöntyű, vagy éppen a pantalló jelentését, és annak korabeli használatát is.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.