Szombattól több megyében is intenzív havazás, viharos szél és ónos eső nehezítheti a közlekedést

facebook megosztás

Az elmúlt napok tavaszias időjárása után rövid időre visszatér a tél, az ország északi és nyugati területein ráadásul szombaton és vasárnap az intenzív havazást viharos széllökések kísérhetik, így egyes térségekben hófúvásokra is számíthatnak a közlekedők, sőt, keleten és délen fagyott vagy ónos eső is várható. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még hétfőn meghosszabbította a téli üzemeltetési időszakát, így a következő napokban is mintegy 700 munkagéppel végzi folyamatosan a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján szombaton az esőzést már délelőttől havazás váltja fel az ország északi és nyugati megyéiben. Délután az ország keleti és déli megyéiben a havazás előtt fagyott vagy ónos eső is hullhat. Az északi, északnyugati megyékben jelentős mennyiségű friss hó várható, sőt, ezeken a területeken viharos, akár 60-90 km/órás széllökések is előfordulhatnak, melyek nyomán több térségben is hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki. Vasárnapra a havazás gyakorlatilag kiterjed az ország teljes területére, de intenzitása a nap folyamán előreláthatóan folyamatosan csökken.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a hét elején kiadott előrejelzések alapján a március 15-ig tartó téli üzemeltetési időszakát hétfőn további egy héttel meghosszabbította, így a társaság 93 mérnökségén keresztül a következő napokban is több mint 700 munkagép és mintegy 4000 szakember fogja végezni folyamatos rotációban, ütemezetten, 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálat mellett a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat a mintegy 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton. A társaság szakemberei gondoskodnak róla, hogy még a havazás előtt valamennyi szakaszon elvégezzék a szükséges előszórásokat, ezt ugyanakkor nehezíti, hogy több helyen esőből vált havazásra az idő. A közútkezelő a következő napokban is az utak hierarchikus rendje szerint végzi majd a beavatkozásokat, ezzel együtt is az intenzív havazásban és főleg a hófúvásos területeken időszakosan téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, ugyanis a burkolatról letakarított havat a viharos szél szinte azonnal vissza tudja hordani az úttestre, a munkagépek átlagosan 2-5 órás fordulókörei alatt pedig folyamatos havazás esetén újabb ismétlő beavatkozásokra is szükség lehet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekedjenek a következő napokban és utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, főleg hófúvásban érintett területeken! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán továbbra is kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.