TehetségM/Kutató – Mindig más bőrébe bújik…

2018. márc. 24.

Határozott fellépés, jó improvizációs készség és szakmai alázat – ezekre a tulajdonságokra a Zsigmondy-iskolában tanuló Gerencsér Gergőnek nemcsak leendő rendészként, hanem versmondóként is szüksége van. A 16 éves fiú tavaly az ország legjobb diákszónoka lett egy versenyen, jelenleg pedig a Helikoni Ünnepségekre készül, amelyet április végén rendeznek Keszthelyen.


Gerencsér Gergő a vers- és prózamondásra mindig szakít időt (Fotó: Gergely Szilárd)

– A lámpalázzal már egyáltalán nincs problémám – mondja Gergő. – Azt is izgalmas feladatnak tartom, hogy a hallgatóság figyelmét megnyerjem és végig lekössem, de az elég nagy kihívás, hogy mindig más bőrébe bújjak, márpedig ez a hiteles előadáshoz elengedhetetlen. Ezért is szeretem jobban, amikor magam választhatom ki, hogy milyen művel versenyezzek. A prózamondásban még van mit fejlődnöm, de a versek, úgy érzem, közelebb állnak hozzám. József Attila költészetét különösen szeretem.

A zsigmondys diák viszonylag későn, középiskolásként csöppent a versmondó versenyek forgatagába. Egy iskolai költészet napi programon figyelt fel rá az egyik pedagógus, Borosné Landy Györgyi, akivel azóta is tart a közös munka. Gergő egyre több versenyen teszi próbára magát, és már számos városi rendezvényen is szavalt. Az Országos Szónoklatverseny sikere után nemrég ismét arany minősítést kapott a Kossuth Szövetségtől.

Marosi Attila tanár úr bátorított, hogy jelentkezzem egy pályázatíró versenyre. Thúry György életét választottam témának, s mivel elég keveset tudni róla, igyekeztem sok új és érdekes információt összegyűjteni vele kapcsolatban. Ehhez levéltárba, múzeumba mentem, ahol kisebb kutatómunkát végeztem. Végül egy hétoldalas, képekkel és rajzokkal illusztrált dolgozatot adtam le, ami a zsűri tetszését is elnyerte. Most először csináltam ilyet, de nagyon élveztem a feladatot.

Gergő a Zsigmondy-iskola rendész képzésén tanul, most 10. osztályos. Mint mondja, érdekli ez a pálya, ezért a tervei közt mindenképp szerepel a továbbtanulás. A vers- és prózamondásra mindig szakít időt, szeretne továbbfejlődni ebben. Sőt, a fiú azt is elárulta, már a versírást is kipróbálta, de első szárnypróbálgatásai egyelőre még maradnak a fiókban.

Nemes Dóra