Veszedelmes viszonyok: szerelmet ígért, majd több, mint egymilliót csalt ki az asszony egy férfitől

A magány az egyik legszomorúbb dolog a világon, a szerelem pedig vak, tartja a mondás… És a kettő veszélyes elegy, főként, mikor a fájó magányt egy szívtelen valaki kegyetlenül ki is használja, amelyre itt az újabb, intő példa. Egy magányos, társkereső zalaegerszegi férfi szerelmet remélt egy nőtől: azt nem kapott, helyette egymillió forintnál is több pénzétől szabadította meg őt a csaló asszony. A tanulságos büntetőügyről dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől kérünk részletekbe menő tájékoztatást.

A most vádlottá lett nő, H. a 2016. évben anyagi problémákkal küszködött: bejelentett munkahelye, munkából származó rendszeres jövedelme, de még forgalomképes vagyontárgya sem volt. Ekkor talált rá egy társkereső hirdetésre a Zalai Hírlapban, amelyet a sértett férfi adott fel. A vádlott nő „Novák Mária” néven mutatkozott be. Megismerkedtek, majd randevút beszéltek meg egymással Zalaegerszegre, a Zala Megyei Kórház elé. 2016. július 20. napján jött létre a találka, amire a férfi nagy reményekkel készült: már a megismerkedésük örömére 40 darab tojást vitt ajándékba a rosszban sántikáló asszonynak. A találkozó során beültek a Megálló Presszóba is, ahol a sértett kifizette H. fogyasztását, valamint adott neki ajándékba  4.000,-Ft-ot azzal a céllal, hogy a terhelt az unokaöccsének tortát vásárolhasson.

A nő a korábbi, telefonon történt beszélgetések, valamint az első találkozó során tapasztalt személyes benyomás alapján nyomban felismerte, hogy a sértettől, elsősorban naivitására figyelemmel pénzt lehet kicsalni, ezért elhatározta, hogy különféle indokokkal pénzt fog kölcsönkérni tőle, részben ezzel finanszírozva saját, valamint családja megélhetését. Ezért a nő bevetette az ilyenkor szokásos kellékeket: már a presszóban történt első „komoly” beszélgetés során utalgatott rá, hogy mint férfi, „bejön neki” a sértett, el tudna képzelni egy szorosabb kapcsolatot is vele. A szerelembe eső férfi pedig az esetleges párkapcsolat reményében tartotta aztán a későbbiek során is a kapcsolatot a vádlottal: találkozgatott vele és adott át részére kisebb-nagyobb pénzösszegeket. A személyes megismerkedésüket követően H. négy alkalommal találkozott Zalaegerszegen – jellemzően a Dísz téren – a sértettel: minden esetben, különböző indokkal kért, és kapott is pénzt tőle. Így a terhelt a sértettől 2016. július végén 10.000,-Ft-ot kért kölcsön, majd augusztus 12. napján 22.000,-Ft-ot kért gyógyszerre és injekcióra, aztán szeptember elején 20.000,-Ft-ot kért orvosra és gyógyszerre, majd 2016. szeptember 12. napján újabb 24.000,-Ft-ot kért gyógyszerre, 9.500,-Ft-ot élelmiszerre, illetve 3.500,-Ft-ért feltöltette a férfivel a kártyás mobiltelefonját is. Ekkorra a nő már 89 ezer forintjától szabadította meg a sértettet.

De ez nem volt elég H. terheltnek: az ötödik találkozójuk után azzal hívta fel telefonon a férfit, hogy Kaposváron van, a kórházban, és sürgősen pénzre lenne szüksége, amiből részben az orvost és a gyógyszereit fizetné ki, illetve költőpénzt is akar magánál tartani. Ezért megkérte a sértettet, hogy vegyen fel 200.000,-Ft kölcsönt az egyik pénzintézetben, amelyet majd közösen fognak visszafizetni. A férfi ebbe bele is egyezett és 2016. szeptember 19. napján, a zalaegerszegi lakóhelyén meg is kapta a 200.000,-Ft kölcsönt. Mikor telefonon jelezte a terheltnek, hogy nála van a kölcsönösszeg, H. közölte vele, hogy a pénz egy részét a Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utcán adja át az unokájának. A terhelt útmutatása alapján a sértett 103.500,-Ft-ot átadott egy ismeretlen személyazonosságú, 15 év körüli lánynak. A terhelt különféle költségeire hivatkozva később Zalaegerszegen, a Dísz téren 2016. szeptember 22. napján további 20.000,-Ft-ot, míg valamikor 2016. szeptember végén újabb 18.000,-Ft-ot is elkért és meg is kapott a sértettől a banki kölcsön összegéből. Ezt követően H. 2016. szeptember 25. napján megszakította a kapcsolatot a sértettel, aki öt nappal később, csalás miatt feljelentést tett a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon, ahol meg is indult a nyomozás.

Mikor H. erről tudomást szerzett, felvette a kapcsolatot a férfivel, és október elején visszaadott neki 12 ezer forintot, de ez csak a következő csalásának az előkészülete volt. Ugyanis, a nyomozás során történt egyeztetések egyikén H. közölte a sértettel, hogy hamarosan örökölni fog 12 millió forintot, amiből majd minden tartozását vissza fogja neki fizetni, azonban addig is további pénzösszegekre lenne szüksége. Megkérte a férfit, hogy vegyen fel újabb 100 ezer forint kölcsönt, amit a sértett – továbbra is bízva a jövőbeni párkapcsolatban – ismét csak megtett. A személyi kölcsön felvétele után, 2016. október 10. napján ruhavásárlásra 15.000,-Ft-ot, vízvezeték szerelésre 57.000,-Ft-ot, majd 2016. október végén gyógyszerekre újabb 30.000,-Ft-ot adott át a terheltnek. Ezen kívül a nő lakásfelújításra, valamint gyógyszervásárlásra hivatkozva, 2016. novemberében további 52.000,-Ft-ot, míg 2016. decemberben további 58.000,-Ft-ot kért és kapott a sértettől.

És ez még mindig nem volt elég a nőnek: közölte a férfivel, hogy a lakásfelújításhoz további pénzösszegekre lesz szüksége, amit úgy kellene előteremteni, hogy a sértett áruvásárlási kölcsönökkel nagyobb értékű laptopokat vásárol, amiket majd ő értékesít, a törlesztő részleteket pedig majd az örökségből kifizeti. A férfi ebbe is beleegyezett és H. terhelt rábírására, 2016 októberében egy 105 ezer forint értékű laptopot, majd november 18-án egy 143 ezer forintos készüléket vásárolt. Utóbbi vételhez a bank 230 ezer forintot bocsátott a rendelkezésére, így, a laptop vételárának kiegyenlítése után a nő még 86 ezer forintot vetetett ki egy ATM-ből a sértettel, amelyet aztán ugyancsak elkért tőle. Ugyanez ismétlődött meg november 23. napján: akkor 160 ezer forintért vásárolt egy laptopot a férfi, majd nem sokkal később további 65 ezer forint készpénzt is átadott a nőnek. Végül 2016. december 06. napján 155 ezer forintért egy újabb laptopot vetetett a nő a sértettel.

És itt még mindig nincs vége a történetnek, mert H. 2017. januárban ismét megkereste a sértettet, hogy örökölt egy házat, aminek az illetéke 50.000,-Ft. A terhelt az illeték összegét kölcsönkérte a sértettől azzal, hogy a házat 19 millió forintért eladják, amelyből neki 9,5 millió jár, és a kölcsönöket majd ebből fogja neki visszafizetni. A férfi ezt is elhitte, és további 50 ezer forintot adott át az asszonynak. Végül H. terhelt 2017. február 09. napján, a gázszámlája befizetésére és gyógyszerekre újabb 16 ezer forintot kért és kapott még kölcsön a sértettől.

H. terheltnek nem állt szándékában összeköltözni a sértettel, nem akart vele párkapcsolatot kialakítani, nem volt több milliós öröksége, nem volt 19 milliós ingatlana, egyik esetben sem akarta fizetni az áruvásárlási és egyéb kölcsönök részleteit. A terhelt célja kizárólag a sértett pénzének és az általa vásárolt laptopoknak a jogtalan megszerzése volt. A férfitó kapott pénzt végül H. az utolsó fillérig felélte. Mindezek miatt H. terheltet folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolta meg a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség. A folytatólagosság azt jelenti, hogy az elkövető ugyanolyan bűncselekményt, egységes elhatározással, azonos sértett sérelmére, rövid időközönként, többször követ el.

Papp Attila