A zalai ügyészek évértékelőjén járt Magyarország legfőbb ügyésze

facebook megosztás

A Zala Megyei Főügyészség előző évi tevékenységének értékelésére dr. Polt Péter legfőbb ügyész és a kabinetet vezető dr. Miskolczi Barna megbízott főosztályvezető ügyész részvételével, 2018. április 12-én került sor. A rangos esemény részleteiről a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivőjét, dr. Jánky Judit főügyészségi ügyészt kérdeztük, aki dr. Kondákor Ferencnek, Zala megye főügyészének az évértékelőről kiadott sajtóközleményét osztotta meg velünk.

Dr. Kondákor Ferenc főügyész köszöntőjében kiemelte, hogy a megye ügyészei az elmúlt évben is magas színvonalon, lelkiismeretesen végezték munkájukat eleget téve az előző évben kitűzött céloknak, különösen az időszerűség további javítását illetően. Beszámolt arról, hogy a tavalyi évet országos és helyi szinten is a bűnelkövetések számának csökkenése jellemezte, melynek ellentételezéseként a Legfőbb Ügyészség elvárásainak megfelelően sikerült olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek a még színvonalasabb munkavégzést szolgálják.

Kis-Király Ervinné dr., Zala megye főügyész-helyettese a büntetőjogi szakág tevékenységét értékelve elmondta, hogy a munkateher csekély mértékű csökkenése mellett 30%-al emelkedett az eljárást gyorsító bíróság elé állítások száma. Rámutatott, hogy a megye váderedményességi mutatója az országos átlag feletti, az időszerűséget illetően pedig kiemelte, hogy az ügyek 98,3%-a 30 napon belül feldolgozásra kerül. Az éves munkát értékelve kijelentette, hogy a Legfőbb Ügyészség által előírtaknak maradéktalanul eleget téve az időszerűség és szakszerűség további fokozásával az ügyészi tevékenység színvonala 2017-ben tovább javult.

Dr. Sólyom Péter közjogi főügyész-helyettes beszámolójában ismertette a közérdekvédelmi tevékenységben bekövetkezett változásokat, az ügyforgalom számottevő csökkenésének okait. Kitért a szabálysértési eljárások törvényességi ellenőrzésével, a cégjogi tevékenységgel, a magánjogi tárgyú ügyészi intézkedésekkel, illetve a büntetés-végrehajtás törvényességi felügyeletével kapcsolatos fontosabb adatokra.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész zárszavában köszönetét fejezte ki a Zala Megyei Főügyészség elmúlt évi színvonalas, eredményes munkájáért, majd röviden ismertette a 2018. július 1-én hatályba lépő új büntetőeljárási törvény révén az ügyészi szervezetet érintő kihívásokat.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.