Állatsimogató, kézműves foglalkozás és táncház is szerepelt a hétvége kínálatában

facebook megosztás

Vidám és tartalmas programok várták húsvétkor azokat, akik közösségbe vágytak. A múzeumba például nyúlsimogató csábította a családokat, Kiskanizsán pedig ünnepi táncházzal koronázták meg a húsvéthétfői forgatagot. Körképünkből az is kiderül, aki nem volt elég óvatos, könnyen elázhatott – pedig a mögöttünk hagyott két napon nem is esett az eső. Egy felmérés szerint a magyar nők 80 százalékát meglocsolják húsvétkor. Kanizsán azonban nemcsak a kölni, hanem a vizes vödör és a szódásüveg is elég gyakran előkerült.

Szombaton nyuszisimogató és kézműves foglalkozás várta az érdeklődőket a Thúry György Múzeumban. A programra sokan kíváncsiak voltak. – A családommal jöttünk a nagyszülőkhöz a hosszú hétvégére, húsvét alkalmából. A közelben kerestünk programokat, és nagyon megörültünk, amikor láttuk, hogy itt, a városban is van lehetőség állatsimogatásra, kézműveskedésre – árulta el a Székesfehérvárról érkezett Mészáros Edina.

A múzeumban elsősorban tojástartókat és nyuszis papírdíszeket készítettek a gyerekek, ki önállóan, ki szülői segítséggel. – Nagy örömmel látjuk a visszatérő gyerekeket, felnőtteket, vendégeket. Vannak, akik már időközben kinőttek ebből a programból, de helyettük mindig jönnek újra kisebbek – fogalmazott Kálovicsné Lebár Edit művelődésszervező.

Húsvéthétfőn aztán tényleg a víz fővárosa lett Nagykanizsa. A  város több pontján is feltűntek vizes vödrökkel és szódásüvegekkel felszerelkezett legények. A hagyományok éltetésében az idősebb korosztály is szerepet vállalt. – A locsolkodás hagyománya itt, a Muskátli utcában arra is jó, hogy összetartja a közösséget. A szomszédok kijönnek, mi pedig egy kis süteménnyel, innivalóval kínáljuk őket. Aztán, amikor mi elmegyünk, ők még kint maradnak beszélgetni – mutatott rá Feszt Attiláné, a Pántlika Néptáncegyüttes alapító tagja.

A program valóban kicsalogatta az embereket az utcára, az asszonyok és lányok pedig a hideg vizes locsolást sem bánták. – Nagyon jó érzés, hogy a szomszédság összegyűlik. Előre meghirdették, hogy lesz ez a locsolkodás idén is, így nagy örömmel jöttem haza Budapestről – mondta el kérdésünkre Molnár Ágnes.

Kiskanizsán is ünnepi volt a hangulat hétfőn: a Zalagyöngye és a Szikrák Táncegyüttes tagjai sem maradtak szárazon. – Ez az egyik olyan hagyomány, amelyik a legkönnyebben át- és továbbadható. A városban is láttam, hogy ma sokfelé jártak a fiúk csoportosan, és meglocsolták a lányokat. Szerintem ez még egy élő hagyomány – vélekedett Tóth István, a Zalagyöngye és a Szikrák Táncegyüttes művészeti vezetője.

Kiskanizsán nem ért véget a locsolással a húsvéthétfő, hiszen délután táncházba invitálták a kicsiket és a nagyokat. Persze, akkor már szárazon.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.