Elkészültek a felújítások a Nagykanizsai Járásbíróságon

facebook megosztás

A 177,5 milliós projektnek köszönhetően modernizálták az irattárat, és új burkolatot kapott a nyitott udvar is. Az ünnepélyes átadón megnyitották a bíróság történetét bemutató állandó tárlatot is. A felújításokra már nagy szükség volt, hiszen a több mint 80 éves épület alagsorában a falak felvizesedtek, így alkalmatlanná váltak irattárolására. A projektnek köszönhetően egy rekreációs szobát is kialakítottak, továbbá a bútorzatot is több helyen kicserélték. 

Ezen ódon épület falai között, az alagsorban működött évtizedek óta a bíróság irattára, illetőleg bűnjelraktára, valamint a fogvatartottak elhelyezésére szolgáló szoba. Ezen körülmények között már nem volt tartható, emiatt 2016-ban pályázatot nyújtottunk be az alagsori felújításra, mely nyilvánvaló, hogy nagyságrendjét tekintve óriási költségvetést igényelt - említette dr. Hajdu Ildikó, a Nagykanizsai Járásbíróság elnöke. 


A 177,5 milliós projektnek köszönhetően az irattárat is modernizálták

A mai „Múlt-jelen-jövő” című programon a nagykanizsai bíróság történetét bemutató kiállítást is megnyitották. A hosszas kutatómunkának köszönhetően a tárlatban még az 1870-es évekből származó iratok is szerepelnek.

Szeretném kiemelni a Zala Megyei Levéltár segítségét, külön is Káli Csaba igazgatóhelyettes segítő támogatását. Másrészt a tárgyak egy részét a Nagykanizsai Járásbíróság kollégái gyűjtötték szorgalmas munkával össze. Nagyon fontos, a bíróság történetében alapdokumentumokat sikerült itt kiállítani. S azt gondolom, hogy nagyon értékes dokumentumokat is. Köztük például az 1872-es bírósági információs plakátot - fogalmazott dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnöke.

A bíróságtörténeti kiállítás egész évben látható lesz, a jövőben pedig bővíteni is szeretnék a tárlatot.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.