Engesztelőnapi szentmise

Megünnepelték a homokkomáromi zarándoklatmozgalom újraindulásának 30. évfordulóját.  „Boldog az az ember, akinek ereje az Úrban gyökerezik, és akinek a szíve zarándokútra indul”. Ezzel a bibliai idézettel köszöntötte a híveket a szentmise főcelebránsa, Székely János szombathelyi megyéspüspök.

A csodálatos kenyérszaporítás történetére utalva a főpásztor hangsúlyozta: szeretni valakit azt is jelenti, hogy elfogadjuk azt a keveset, amit a másik adni tud, és örömmel, bőkezűen megosztjuk vele azt a keveset, ami nekünk van. –  Ugyanígy az evangéliumban hallottuk: a kisfiú öt kenyeret és két halat hozott. Látszólag nagyon-nagyon kevés, de ez volt mindene annak a fiúnak. Ezt örömmel odaadta Jézusnak, Jézus kezében pedig ez a kevés hatalmas gazdagság lett – mondta el Székely János szombathelyi megyés püspök.

A szentmisén több százan vettek részt. Homokkomáromba már az 1700-as évek elején szerveztek zarándoklatokat, de akkor még minden újhold vasárnapján. A kommunizmus idején ez a hagyomány mintegy negyven évre megszakadt. – A helyi plébános atya, Almássy István, aki Magyarszerdahelyen szolgált, kanizsai hívek buzdítására elolvasott egy könyvet, Natália nővér könyvét. Ennek hatására ő is becsatlakozott abba a mozgalomba, hogy Magyarország területén zarándokhelyeket hozzanak létre, illetve már meglévő, a háború előtti zarándokhelyeket újítsanak fel – fogalmazott Arányi Zoltán plébániai kormányzó.  A hívek összefogásának köszönhetően a Kálvária-domb, a régi keresztút és a rendház megszépült. Az első engesztelőnapi zarándoklatot 1988. április 13-án tartották – ugyanezen a napon ajánlotta fel Szendi József veszprémi püspök a kegyhelyet a Szűzanyának.