Gyilkos, embercsempészek és halőrre támadó horgász áll holnap a bíróság elé

facebook megosztás

Holnap bíróság elé áll a Kanizsán, egyetlen szúrással gyilkoló asszony, de elszámoltatnak majd embercsempészeket, egy kényszerítéssel vádolt férfit és egy horgászt is, aki aljas indokból támadt rá a vele szemben korábban intézkedő halőrre.

Egyetlen szúrással gyilkolt a kanizsai asszony

Holnap ismét a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás által vezetett büntetőtanácsa elé áll K. H. I., az a nagykanizsai asszony, akit emberöléssel vádol a Zala Megyei Főügyészség. Hetilapunk korábban már többször is beszámolt a gyilkosságról, most röviden felidézzük a bűnügy legfontosabb momentumait.

A büntetlen előéletű, 51 éves nőnek a sértettel fennállt házassági életközössége alapvetően italozó életmódjuk, veszekedéseik, a férj agresszivitása és a nő bántalmazása miatt 2015-ben szűnt meg. 2017 elején a sértett  kiköltözött a nagykanizsai  hegyi pincéjükbe, ahova a nő is folyamatosan kijárt, ott közösen italoztak, rendszeresen leittasodtak, ilyenkor újra és újra veszekedések törtek ki közöttük. Így történt ez 2017  augusztus 5-én is, amikor  már délben  elkezdtek italozni, estére mindketten erősen ittas állapotba kerültek. Közöttük újfent veszekedés alakult ki, a férfi szidalmazta, fenyegette a nőt, sőt, a konyhából kihozott egy nagykést, hogy elvágja a torkát. Ezután lefeküdt a teraszon lévő hintaágyra, és a nőre célozva kijelentette, hogy a nap reggel fel fog kelni, de ő már nem, majd este fél 11 tájban elaludt.

A nő néhány perccel később  az asztalon hagyott 20 cm pengehosszúságú konyhakést magához vette, és haragjában a férfit  mellkason szúrta. A sértett férfi ezután még felkelt, tett néhány lépést, majd összecsuklott, elvesztette az eszméletét, és elhunyt. Az asszony mindezek után a kést egy lavórba dobta, a  teraszon cigarettázott, italozott, és csak a sértett kihűlését követően  hívta fel az ismerősét. A szúrás tüdősérülést, szívburok sérülést, kétoldali lég- és vérmellűséget, valamint  komoly vérvesztést okozott, a halál a szúrás után nem sokkal érte a férfit. Ha bűnösnek találják K. H. I. vádlottat, az „alapesetes” emberölés miatt 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.

Jogtalan elsajátítás vétségéből lett kényszerítés bűntette

Egy nagy értékű mobiltelefont vett magához jogosulatlanul egy férfi, majd annak érdekében, hogy ezt használni is tudja, újabb – és már jóval súlyosabb – bűncselekményeket követett el. Cs. I. K. holnap áll először a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Czipóth Edit vezette büntetőtanácsa elé.

A vádirat szerint Cs. I. K.terhelt2017. március 14. napján, a reggeli órákban, a Nagylengyelből Zalaegerszegre közlekedő autóbuszon jogtalan eltulajdonítás szándékával vette magához az előtte lévő ülésen utazó és a buszról a terhelt előtt leszálló sértett 100 ezer forint értékű mobiltelefonját, a benne lévő Sim kártyával és 3.000 Ft értékű memóriakártyával együtt, amely a sértett ruházatából véletlenül esett az ülés alá. Mivel a sértett és a terhelt látásból ismerték egymást, ezért a sértett még aznap este megkereste a buszon mögötte ülő vádlottat, és segítségét kérte, hogy tud-e bármilyen információval szolgálni a telefonja eltűnésével kapcsolatosan. A terhelt ekkor a telefont szándékosan nem juttatta vissza a jogos tulajdonosának, letagadta, hogy nála van a telefon.

Cs. I. K. a telefont használni, majd értékesíteni akarta, ezért a telefonba jogosulatlanul belépett és onnan adatokat törölt. Azonban a készüléket használni, illetve a telefon adatait teljes egészében törölni nem tudta, mivel a készülék kérte a biztonsági e-mail címet és a jelszót, amit a terhelt nem tudott. A mobiltelefon eltulajdonítását követő napokban Cs. I. K. a biztonsági kioldó kóddal ellátott mobiltelefont a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban egy nyilvános számítógépre csatlakoztatta és azt az internetről letöltött programmal megkísérelte feloldhatóvá és ezzel használhatóvá tenni. A terhelt az internetről letöltött programmal a készülék védelmét biztosító rendszert jogosulatlanul feltörte, amelynek során a telefonon tárolt adatokhoz hozzáfért és a telefon belső memóriájában tárolt adatokat, fényképeket, zeneszámokat, videókat, word, pdf és ppt file-okat jogosulatlanul kitörölte. Az összes adatot azonban nem tudta törölni, illetve a készüléket még így sem tudta használni, mivel a telefon egy biztonsági kóddal volt ellátva, amit a terhelt nem ismert. Cs. I. K. vádlott, hogy ezt a jelszót megszerezze, további, súlyosabb bűncselekményt is elkövetett a sértettel szemben.

A facebook közösségi oldalon készített egy álnéven futó, fiktív profilt, amelyen 2017. március 24. és április 6. napja közötti időszakban naponta megkereste a sértettet és több üzenetet küldött neki. A terhelt két ilyen, ugyanezen a néven futó fiktív profilt is létrehozott azért, ha a másik fél esetleg letiltja, akkor még újra tudjon írni neki. A fenti időszakban először a telefon teljes feloldásához szükséges e-mail címet és jelszót akarta megszerezni. Azt mondta a sértettnek, hogy 200.000 Ft-ért vásárolta a telefont, de megtudta, hogy a sértetté, ezért vissza akarja neki adni, de biztosan akarja tudni, hogy a készülék a sértetté-e, ezért kérte tőle az e-mail címet és a jelszót. Miután a sértett nem volt hajlandó a kért adatokat megadni, felajánlotta neki, hogy a mobiltelefont neki visszaadja, ha fizet érte 200.000 Ft-ot. A sértett az üzenetek hatására sem adta meg a terhelt által kért adatokat, továbbá a mobiltelefon visszavásárlásával kapcsolatosan a terhelttel megbeszélt találkozóra nem ment el, a vételárat oda nem vitte el.

A terhelt ezt követően az email cím megszerzése érdekében fenyegető üzenetek tucatjait küldte el a sértettnek: veréssel, elkábításával és elrablásával, valamint megkínzással is megfenyegette. A terhelt az utolsó üzeneteket a telefon lefoglalásának napján, 2017. április 6. napján 9 óra 25 perckor küldte: „Megnézem a Zeg-i és Nagylengyeli járatokat és egyszer el foglak kapni.” „ Megbánod még, hogy nem adod meg nekem. Megállj csak.” „ Viszlek magammal, ha megtalállak, márpedig a héten meg foglak figyelni, azokat a helyeket, ahol le szoktál szállni, mert tudom, hogy hol szoktál leszállni.” És nem lesz segítséged! Világos voltam?” Az időközben értesített zalaegerszegi nyomozók ugyanezen a napon, az egyik megyeszékhelyi szakközépiskolában a terheltet elfogták, a telefont a Sim kártyával együtt lefoglalták és a sértett részére visszaadták. Ezzel az okozott 103 ezer forintnyi kárból 100 ezer forint megtérült. Mindezek miatt Cs. I. K. terheltet lopás vétségével, információs rendszer vagy adat megsértésének bűntettével, valamint kényszerítés bűntettének kísérletével is megvádolta a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség, sorsáról dr. Czipóth Edit büntetőtanácsa dönt majd.

Aljas indokból támadt az 56 éves férfi a halőrre

A vele szembeni, korábbi intézkedés miatt támadt a társadalmi megbízatású halőrre tavaly nyáron, Nagykanizsán egy férfi, aki fenyegette, szidalmazta, majd ököllel ütötte meg a sértettet. Vesztére, ugyanis a testi sértést aljas indokból valónak minősítették az ügyészek, így a könnyű sérülések ellenére bűntett elkövetésével vádolják H. J. terheltet, aki holnap áll először a Nagykanizsai Járásbíróság dr. Horváth Károlyné vezette büntetőtanácsa elé.

A sértett társadalmi halőrként tevékenykedett a Zala Megyei Halgazdálkodási Hatóság alkalmazásában, feladata a halászati őrzés és a halállomány-védelem biztosítása érdekében a hivatásos halászati őr munkájának segítése volt. Nem árt tudni, hogy a társadalmi halőr a 2013. évi CII. törvény rendelkezései alapján jogosult a halfogásra jogosító papírok és engedélyek ellenőrzésére, azok átvételére, ezen okmányok visszatartására, és a hivatásos halászati őrnek történő átadására.

A vádlott 2017. április 15-én, Letenyén, a Hosszúvízen szólalkozott össze a sértettel, aki éppen a helyszínen szolgálati feladatát ellátó, hivatásos halászati őr munkáját segítette. E tevékenysége során, a délelőtti órákban ellenőrizte a terhelt horgászati okmányait, többek között a horgászengedélyét is. Ennek során keveredett szóváltásba a terhelttel, amely kialakult vita miatt a sértett a helyszínre hívta a hivatásos halászati őrt, eztán a vádlott horgászengedélyét a halászati őrnek átadta, majd közösen intézkedtek tovább a terhelttel szemben. Az eseményről jegyzőkönyvet állítottak ki, melyben rögzítésre került, hogy a terhelt a halőri munkát akadályozta, a halőrrel szemben agresszíven viselkedett: a sértettet vízbe dobással fenyegette meg, s a jegyzőkönyvet sem volt hajlandó aláírni, majd a halászati okmányait hátrahagyva a helyszínt elhagyta.

Az eset a vádlott részéről nem maradt annyiban, ugyanis 2017. június 11-én, délelőtt 11.00 óra körüli időben egy VW Golf típusú személygépkocsival, családja társaságában érkezett be Nagykanizsára, mikor észrevette, hogy egy autósiskola előtt, autójában ülve várakozik a sértett. Erre a vádlott a fiával együtt kiszállt a gépjárműből, és odamentek hozzá, hogy a két hónappal azelőtti horgászengedélyének elvétele miatt kérdőre vonják. Az 56 éves vádlott folyamatosan fenyegetni, szidalmazni kezdte az autójában ülő sértettet, majd a lehúzott ablakon keresztül többször megpróbálta megütni, miközben indulatosan azt kiabálta neki: „hol van az engedélyem”. Időközben a sértett értesítette a rendőrséget és kiszállt az autójából, s azért, hogy a vádlottat a helyszínre szállító gépkocsi rendszámát leolvassa, megindult a VW Golf felé. Ekkor a terhelt ököllel, egy alkalommal a fején megütötte, s mivel a terhelt és rokonai nem akarták megvárni a rendőri intézkedést, eztán a helyszínről az autóval elhajtottak. A bántalmazás következtében a sértett a fej zúzódásos és a nyak zúzódásos sérüléseit szenvedte el, mely sérülések gyógytartama körülbelül 7 nap volt. Mivel a terhelt a társadalmi halőr tevékenysége miatt bántalmazta utóbb a sértettet, ezért aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntettével vádolja a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Ismét embercsempészek a Nagykanizsai Járásbíróság előtt

Egy újabb embercsempész banda tárgyalása kezdődik holnap a dél-zalai város járásbíróságán, ahol A. E. és 9 társa kényszerül Schábné dr. Proszenyák Éva büntetőtanácsa elé állni. A vádirat szerint a terheltek – a II. rendű vádlott ötlete alapján – vagyoni haszonszerzés céljából hoztak létre egy csoportot, amelyet azért alakítottak meg, hogy az illegális bevándorlókat Nyugat-Európába szervezett módon utaztassa tovább. Az egyes szerepeket és feladatokat egymás között jól szervezetten leosztva végezték 2014 decemberétől egészen 2015 februárjáig, mikor is egy rendőri intézkedés nyomán lebukott az embercsempész galeri.A. E.és társai legalább 143 külföldi állampolgárnak, legkevesebb 33 ezer 400 euróért cserébe segítettek, hogy a jogszabályi előírásokat megszegve jussanak Nyugat-Európába.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.