Holnap bíróság elé áll H. J., a csaló egerszegi„ablakos”

Mindössze 3 hónap alatt, kétmillió forintnál is többet csalt ki tucatnyi megtévesztett áldozatából egy nyílászárók és redőnyök forgalmazásával foglalkozó zalaegerszegi vállalkozó, aki az átvett előlegeket rendszeres haszonszerzésre törekedve, kivétel nélkül saját életvitele fenntartására fordította. A bűnügy tárgyalása holnap kezdődik, majd csütörtökön folytatódik a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Seruga Teodóra vezette büntetőtanácsa előtt.

A 2016. június 7. napjától foglalkozott – bejegyzett egyéni vállalkozóként – nyílászárók és redőnyök forgalmazásával a most megvádolt férfi, aki erre a célra Zalaegerszegen még egy üzlethelyiséget is kibérelt. H. J. terhelt az egyéni vállalkozása keretében az ügyfelek részére az előzetes felmérés szerinti árajánlatnak megfelelően a termékek beszerzését, illetve igény esetén a beszerelését vállalta el. A vádlott a fenti tevékenysége kapcsán több személyt károsított meg jogtalan és rendszeres haszonszerzésre törekedve azzal, hogy az árajánlatban feltüntetett termékekre az ügyfelek által leadott megrendelést nem teljesítette, a megrendelésekre azonban az ügyfelektől különböző nagyságú előlegeket vett át. A nyílászárók és redőnyök beszerzése és beszerelése már eleve nem állt szándékában, arra reális lehetősége sem volt, a megrendeléseket gyártó felé nem továbbította, az átvett előlegeket pedig saját életvitele fenntartására fordította.

Mindössze 3 hónap kellett ahhoz – 2016 júniusa és szeptembere között –, hogy H. J. tucatnyi, jóhiszemű embert csapjon be, kétmillió forintnál is nagyobb kárt okozva nekik ezzel. A módszere egyszerű volt: mindenkit átvert, aki betért a bérelt üzlethelyiségébe, hogy nyílászárók után érdeklődjön. A vádlott elfogadható árajánlatot adott, majd, miután megegyezett a megrendelővel, igyekezett tőle minél nagyobb előleget kicsalni, amelyet aztán napi megélhetésére fordított. Ha kellett, még helyszíni felmérést is végzett, de ez mind csak megtévesztés volt, ugyanis egyetlen esetben sem állt szándékában a munka elvégzése, vagy a megrendelt ablakok, ajtók leszállítása, erre soha nem is tett kísérletet. Látszatra olyannyira rendben volt minden, hogy senki nem fogott gyanút, sőt, volt olyan eset, hogy még másik vállalkozót is sikerült becsapnia, 635 ezer forinttal.A megyeszékhelyről, Pacsáról és Szentpéterföldéről érkező megrendelőket változó összegekkel verte át H. J. terhelt, 25 ezer forinttól egészen a félmillió forintos összegekig vett át előlegeket a munkavégzésre 2016 nyári időszakában, majd, mikor a megtévesztett megrendelők egyre sűrűbben kezdtek érdeklődni a munka el nem végzése miatt, akkor hetekig hitegette őket a teljesítéssel, 2016 szeptemberétől pedig elérhetetlenné vált számukra. Mindezek miatt H. J. vádlottnak tíz rendbeli csalás bűntettéért és két rendbeli csalás vétségéért is felelnie kell majd a megyeszékhely járásbírósága előtt.

Közel 45 millió forintos kárt okozó csalás elkövetésével vádolják azt a párost, akik egy röntgengép adásvétele során trükköztek: a sértett egy dunántúli város önkormányzata.

Holnap ismét a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa elé idézték azt a két embert, akiket jelentős kárt – 44 millió 375 ezer forint– okozó csalás bűntettével és más bűncselekményekkel is megvádolt az ügyészség. A vád szerint a K. B. és társa vezetése alatt álló cég egy dunántúli város önkormányzatával kötött szerződést egy röntgengép szállítására, még 2010. január 4. napján. A vádlottak az eredeti szállítási szerződésben meghatározott röntgengéptől eltérő, jóval gyengébb teljesítményű és kisebb értékű műszert szállítottak le, valótlan tartalmú okiratokkal. Eközben az önkormányzat a szerződésben vállalt összeget már átutalta részükre. Ezt követően a II. rendű vádlott a cég számlájára érkező pénzből, a projekttel összefüggésbe nem hozható célokra utalt vagy utaltatott át különböző összegeket. Az okozott kár nem térült meg. A Zalaegerszegi Törvényszék a héten egy tárgyalási napot tart a büntetőügy szálainak kibogozására: holnap tanúmeghallgatásokkal folytatódik a büntetőeljárás.

Papp Attila