Ismét drogdílerek buktak meg – most Hévízen csaptak le a zsaruk

Rájár a rúd a zalai kábítószer-kereskedőkre, hála érte Zala megye rendőreinek. Most éppen két hévízi és egy budakalászi drogdíler ellen emeltek vádat a keszthelyi ügyészek. A büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta hírportálunk olvasóit.

A három férfi közül az I. rendű vádlott, hévízi G. illetve a II. rendűként megvádolt, budakalászi M. egymás ismerősei voltak, több évre visszanyúló ismeretségük kábítószerrel kapcsolatos üzletelésre is kiterjedt. 2016. év második felében G. és M. – egymás lakóhelyein – több alkalommal is találkoztak, melynek során M. lakóhelyén, Budakalászon ismeretlen mennyiségű, amfetamint tartalmazó kábítószert adott át az I. rendűként megvádolt G. részére, aki a kábítószert nagyobb részt saját fogyasztás céljára vásárolta meg. Az amfetaminból 1,95 grammnyi még 2017. február 7-én is volt G.birtokában, amikor az esti órákban – további kábítószer vásárlásának céljával – a tulajdonát képező AUDI A6 típusú személygépkocsival Budapestre indult. A két férfi előzetes egyeztetést követően, 22:00 óra körüli időpontban találkoztak egymással Budapesten, ahol M. terhelt egy műanyag tasakba csomagolt, nedves állapotú, bruttó 82,99 gramm (szárítás után nettó 38,22 gramm) tömegű amfetamint, valamint egy folpack fóliába csomagolt, nettó 2,47 gramm kannabiszt adott át G.részére, aki a kábítószerért 120.000,- Ft-ot fizetett.

G.a megvásárolt kábítószerrel az éjjeli órákban indult vissza Zalába, amikor 2017. február 8-án, 03:20 órakor egy hévízi ház előtti parkolóban rendőri intézkedés alá vonták. Ezen a címen, a G. lakóhelyéül is szolgáló lakásban megtartott ruházatátvizsgálás során a terhelt alsónadrágjából egy villámzáras tasakban előkerült a korábbról megmaradt amfetamin, valamint az újonnan vásárolt további kábítószerek is. A házkutatás során a lakásból egy műanyag tasakban további 0,07 gramm tömegű fehér por, illetve a felületén kábítószerrel szennyezett digitális mérleg, valamint műanyag kézi őrlő került lefoglalásra. G. vádlottól vért is vettek, amelyből pedig amfetamin fogyasztása volt kimutatható.

Az I. rendű G.aII. rendűként megvádolt M.-tól megszerzett kábítószerből, alkalmanként csekély mennyiséget a bűnügy III. rendű terheltje, B. részére is átadott, illetve értékesített: így 2016. év második felében, Hévízen 4 gramm amfetamin port, míg 2017. év januárjában további 4 gramm amfetamint 2.500,- Ft/gramm áron adott át. A hévízi drogdíler elfogásának napján, az így képbe került B. lakásán is házkutatást tartottak, melynek során a 2 darab simítózáras tasakban megtalált és lefoglalt, összesen 1,13 gramm nettó tömegű amfetamin szintén az I. rendű G.-tól származott.

III. rendű B. terhelt a 2000-es évek eleje óta rendszeresen fogyasztott kábítószert, amfetamint és marihuánát, amelyet rendszerint ismeretlen forrásból, általában a napi fogyasztásához szükséges mértékben szerzett be. A terhelt hévízi tartózkodási helyén, 2017. február 8-án megtartott házkutatás során egy simítózáras tasakban és két darab fém dobozban, összesen nettó 16,64 gramm növényi törmelék (marihuana), illetve 2 darab simítózáras tasakban összesen nettó 1,13 gramm fehér por (amfetamin) került lefoglalásra. Ezen kívül a nyomozó hatóság kábítószerek fogyasztásához és adagolásához használatos digitális mérleget, kézi őrlőt és amfetaminnal szennyezett plasztikkártyát is talált. A III. rendűként megvádolt B. vizeletmintájából amfetamin és kannabisz fogyasztása volt kimutatható.Mindezek mellett az is bizonyítást nyert, hogy a III. rendű terhelt a 2016. és a 2017. esztendőkben – az I. rendű G. kérésére és megbízásából – legkevesebb 4 alkalommal vásárolt ismeretlen helyen, alkalmanként 5-5 gramm amfetamint, amelyet ezt követően Hévízen adott át G. részére.

Mindezek miatt a három férfit különbözőféleképpen minősülő kábítószer-kereskedelemmel, illetve kábítószer birtoklásának bűntettével is megvádolta a Keszthelyi Járási Ügyészség, sorsukról a Balaton-parti város járásbíróságán döntenek majd.

Papp Attila