Kanizsai sikerek az elektroakusztikus-zenei versenyen

facebook megosztás

Sikeresen szerepeltek a kanizsai növendékek az elektroakusztikus-zenei versenyen. A kétnapos megmérettetésen az ország legügyesebb billentyűs növendékei szerepeltek keyboard, klasszikus szintetizátor és számítógépes zene kategóriában.  A rendezvénynek a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont.

A délutáni technikai eligazítást követően este ünnepélyes keretek közt is megnyitották a IV. Országos Elektroakusztikus-zenei versenyt. Két kanizsai növendék, Légár Mónika és Böjti István közös produkciója a szabad improvizáción alapult. Előadásuk, a Körforgás célja az volt, hogy bemutassa a szintetizátorban rejlő lehetőségeket. – Az én elvárásaimnak maximálisan eleget tettek a gyerekek. Mivel ez egy improvizáció, megjósolhatatlan a végeredmény, de amilyennek én elképzeltem, olyan lett. Talán még jobb is – mondta el kérdésünkre Baráth Zoltán intézményvezető.

A program szombat délelőtt a döntőkkel folytatódott. Az ország különböző pontjairól érkeztek zeneiskolások, hogy összemérjék tudásukat. – Nekem már kiskorom óta nagyon tetszett a szintetizátor, mert több jó ütemet össze lehet rakni vele, mint például zongorával, és így megtetszett – fogalmazott a tiszabezdédi Orgován Bence.

A fiatalok sokat gyakoroltak, hogy a lehető legjobb formájukat hozzák a versenybizottság előtt, amelynek Márkus Tibor jazz-zongoraművész, Kovács Gábor keyboard-tanár és Szigetvári Andrea volt a tagja. – Inkább egy általános szemle ez, hogy megnézzük, merre tart ez az elektroakusztikus irány Magyarországon, és levonjuk a következtetéseket: mi az, amire még szükség van, például tanári továbbképzésekre? Vannak nagyon kiemelkedő diákok, akiket remélem, hogy majd továbbra is látunk, és továbbtanulás szempontjából is ezt az utat választják – hangsúlyozta Szigetvári Andrea zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés Tanszékének adjunktusa.

Az eredményhirdetésen emléklapot adtak át a rendezvényen résztvevő művészeti iskoláknak, a felkészítő tanároknak és a diákoknak, majd az egyes kategóriák helyezettjeinek jutalmazása következett. A kanizsai növendékek mind remekeltek: két első, egy második és egy harmadik helyezést, valamint egy kiemelt különdíjat kaptak.

 

Eredmények:

Keyboard II. korcsoport

I. díj: Tóth István Bendegúz /Móricz Zsigmond Ált. Isk., Tiszakécske/

Felkészítő tanár: Dömötör Tibor

 

Keyboard III. korcsoport

I. díj: Szabó Ákos /Garabonciás Művészeti Isk., Miskolc/

Felkészítő tanár: Pokol Miklós

 

Klasszikus szintetizátor 

II. korcsoport

I. díj: Lancz Gabriella /Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI, Nagykanizsa/

Felkészítő tanár: Tolnainé Demeter Csilla.

II. díj: Koszorú Levente /Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI, Nagykanizsa/

Felkészítő tanár: Németh Renáta

III. díj: Sipos Dorka /Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI, Nagykanizsa/

Felkészítő tanár: Tolnainé Demeter Csilla

 

Klasszikus szintetizátor 

III. korcsoport

I. díj: Császár Péter János /Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI, Nagykanizsa/

Felkészítő tanár: Tolnainé Demeter Csilla

 

Számítógépes zene

III. korcsoport

Kiemelt különdíj: Böjti István /Farkas Ferenc zene- és Aranymetszés AMI, Nagykanizsa/

Felkészítő tanár: Baráth Zoltán

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.