Képversek diákszemmel

facebook megosztás

Képversekből nyílt kiállítás a Bolyai-iskolában. A kalligramokat az intézmény felső tagozatos tanulói készítették, és elsősorban magyar irodalmárok verseit gondolták újra. A tárlatot a magyar költészet napja alkalmából rendezték.

Képversek diákszemmel – ezt a címet kapta a Bolyai-iskola legújabb tárlata. Az egyik kiállító, a hatodikos Füzék Lilla Arany Jánostól választott egy verset, A tölgyek alatt címűt. – Először is elolvastam a tartalmát, aztán lerajzoltam azt, ami először eszembe jutott róla – árulta el Lilla.

A gyerekeknek a legnagyobb kihívást a szöveg elrendezése jelentette. – Nehéz volt, mert néha meg kellett fordítani a lapot, vagy ferdén írni rá, hogy a szöveg a vonal mentén menjen – mondta el kérdésünkre Alpár Dóra.


A gyerekek azt is bemutatták, hogyan készítenek kalligramot (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A magyarórai szorgalmi feladat a versolvasó és rajzolni szerető diákok fantáziáját egyaránt megmozgatta. – Briliáns fantáziát takar mindegyik képvers. Látható a gyerekek alkotóvágya, lelkesedése a magyar nyelv és irodalom iránt – fogalmazott Bánfai Adrienn, a kiállítást szervező pedagógus.

Az intézmény ezzel a több mint két hétig látható tárlattal ünnepli a magyar költészet napját, amely holnap, József Attila születésnapján lesz. – Másik célunk ezzel a rendhagyó kiállítással az volt, hogy megmutassuk, egy gyermek hogyan olvassa a költők verseit: milyen gondolat fogalmazódik meg benne, milyen üzenetet hordoznak számára a költemények – hangsúlyozta Tulman Géza tagintézmény-vezető.

A megnyitón a felső tagozatos kiállítók azt is bemutatták, hogyan készül egy kalligram. A galériában egyébként mintegy 25 képvers kapott helyet.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.