Legnagyobb ünnepére készül a Thúry Vitézlő Oskola

facebook megosztás

A végvári hagyományőrzők idén kétnapos rendezvénnyel emlékeznek meg névadójuk vitézségéről. A VIII. Thúry Portya programsorozata soha nem látott méretű szablyacsatával indul. A tervek szerint a péntek déli harangszóval elkezdődő csatában 447 diák kezében lesz habszivacsból készült vívóeszköz. A kezdeményezéshez a város iskolái közül több is csatlakozott.

– A Thúry Vitézlő Oskola nagyon jó példát mutat emberségből, vitézségből pedig formát. Így a város és sok iskola is igyekszik visszajelezni azt a jó kezdeményezést, értékfeltárást, értékmegőrzést, amit a Thúry Vitézlő Oskola már nagyon régóta csinál - mondta Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója.

A VIII. Thúry Portya kisérőrendezvényei között lovasverseny is lesz.

Idén az jutott eszünkbe, hogy mi lenne annál nagyobb vitézség, hogy egy versenyt is szerveznénk. Ennek a célja a Thúry-kopjafa, Thúry halálának helyszíne. Ez a megmérettetés a nyugat-magyarországi tájékozódási lovasverseny egyik fordulója lesz - említette Polai Attila, a Thúry Toportyánok csoport vezetője. 

Az oskolások vitézségükről szombaton is tanúbizonyságot tesznek, akkor ugyanis Nagykanizsáról az orosztonyi csata helyszínéig portyáznak.

Most valami nagyra készülünk. A VIII. Thúry Portyához érkezett ez a rendezvénysorozat, amit hagyományosan Thúry György halálának évfordulóján teszünk. De nem a halálát ünnepeljük, hanem az életéről való megemlékezésről van szó. Mi az életet ünnepeljük. S ezt úgy tesszük, hogy némi erőpróbát is magunkra erőltetünk, ami azt jelenti, hogy hagyományosan arra a helyre megyünk ki gyalog és lovasok kíséretében, ahol Thúry György életét vesztette - fogalmazott Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.


„Mi az életet ünnepeljük!" Thúry György emlékéhez méltó rendezvényre készülnek a kanizsai vitézek

A VIII. Thúry Portya kulturális programjai pénteken délután ötkor kezdődnek az Erzsébet téren.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.